Binnenland

Jij wil meer salaris: 15 tips om dat te regelen

foto: ANP Fotofoto: ANP Foto
  1. Nieuwschevron right
  2. Jij wil meer salaris: 15 tips om dat te regelen

[AVROTROS] Wie wil er nou niet meer salaris? Hoeveel ben jij waard voor die prachtige functie? Wat is de beste manier om over je salaris te onderhandelen? Radar geeft je tips.

Video niet beschikbaar

Nederland is een land van ambtenaren en CAO's, volgens psycholoog Jack van Minden. Hij schreef ook het boek 'Op naar een hoger salaris!'. CAO's zitten vol met mogelijkheden voor toeslagen en onderhandelingen. Van Minden vindt onderzoek belangrijk, niet alleen als je over je salaris moet onderhandelen bij een nieuwe baan, maar ook als je meer salaris wil van je huidige werkgever. Als de organisatie een zinkend schip is, is er weinig te halen. Lig je goed? Hoe is je eigen positie in het bedrijf? Als beide seinen op groen staan moet je je gaan voorbereiden. Check dus wat collega's met soortgelijke functies verdienen. Krijg inzicht in wat je maximaal zal verdienen, maar ook wat je minimum zal zijn.

Kunnen we onderhandelen?

Uit onderzoek van vacaturewebsite Monsterboard kwam in februari naar voren dat Nederlanders goed op de hoogte zijn van hun waarde. Het banenplatform deed onderzoek onder bijna 1600 Nederlanders die meededen aan de Facebook Salarisonderhandelingstest. Werkzoekenden vanaf 36 jaar zetten hoger in dan millennials, die juist weer inzetten op hun huidige loon.

Wanneer is het beste moment om over geld te praten?

In ieder geval is het not done om tijdens een bedrijfsuitje te praten over loonsverhoging. Slechts één procent van de ondervraagden vond een teamuitje een goed moment. Sollicitanten praten het liefst over salaris bij het tweede sollicitatiegesprek of bij een arbeidsvoorwaardengesprek. Een beoordelingsgesprek vindt tweederde een goed moment om over verhoging te praten. Van Minden zegt dat je je juist nooit moet laten verleiden om een beoordelingsgesprek te gebruiken om over meer salaris te praten. "Je loopt dan het risico dat je prestaties eerst opzettelijk in een ongunstig daglicht worden gesteld. Vervolgens kan een werkgever zeggen dat er daardoor van opslag geen sprake kan zijn."

Tips

Hoe kom je dan aan een hoger salaris? Psycholoog Jack van Minden zet een aantal tips op een rijtje.

  • Doe research! Kijk goed wat er in jouw branche wordt betaald. Wat krijgen je huidige of toekomstige collega's? Zorg dat je een reëel bedrag voorstelt. Het is belangrijk om ook te bepalen wat je minimaal wil verdienen. Als de andere partij daaronder gaat, haak dan af. Staat er geen salarisindicatie in de vacature? Bel dan met het bedrijf en informeer bij de afdeling personeelszaken.

  • Zit er een verschil tussen jouw voorstel en dat van je werkgever? Maak dat dan optisch kleiner. Stel je wil 100 euro per maand meer verdienen en de baas vindt dat veel. Zeg dan dat het eigenlijk maar om bruto 70 eurocent per uur gaat bij een werkweek van 36 uur. Het lijkt dus minder, maar de tegenpartij voelt zich schuldig dat hij over zo'n klein bedrag moeilijk doet.

  • Leef je in in je tegenspeler. Als je in de onderhandelingsfase zit ben je meestal de persoon die het bedrijf graag wil hebben. Praat in een sollicitatieprocedure pas over salaris als de liefde wederzijds is verklaard, niet eerder.

  • Het bedrijf biedt je een auto van de zaak, maar die wil je eigenlijk niet. Zet die in als wisselgeld. Maak je eerst hard voor de auto, zoek eventueel al een type uit die je wil. Je kan dan later zeggen dat je de auto opgeeft, maar wel een financiële compensatie daarvoor wil.

  • Vermijd cynische opmerkingen als je aan het onderhandelen bent, of je nou voor een nieuwe baan gaat of opnieuw gaat onderhandelen bij een contractverlenging. Ga geen dingen roepen als 'ik moet ook nog leven' of 'ik ben toch geen bank' of 'staat de komma wel op de goede plaats?'.

  • Een eigen netwerk opzetten en onderhouden is belangrijk. Daarmee maak je jezelf niet alleen waardevol, maar je kan ook binnen dat netwerk peilen over werk dat beter betaalt of wat er buiten je huidige functie wordt betaald.

  • Ben je benaderd door een headhunter of wervings- en selectiebureau? Maak gebruik van de informatie die zij kunnen bieden. Als je de beste kandidaat bent voor de functie zal zo'n bureau er alles aan doen dat de onderhandelingen slagen. Laat hen dan dus uit jouw naam de onderhandelingen voeren.

  • Bereken je 'vervangingswaarde'. Stel dat je zou vertrekken, dan moet er een opvolger worden geworven, geselecteerd en ingewerkt. Meestal zijn de eerste weken van de nieuweling beperkt qua productiviteit. Dat kost een bedrijf meestal veel geld en dat steekt schril af tegen die paar procent loonsverhoging die je vraagt.

  • Krijg je binnen je huidige functie meer taken of verantwoordelijkheden of veranderen deze? Dat is een ideaal moment om meer loon te vragen. Je wil toch niet dat je baan ongemerkt zwaarder wordt zonder dat daar een passende beloning tegenover staat?

  • Secundaire arbeidsvoorwaarden zijn interessant, maar het brutosalaris is het belangrijkst. Onderhandel dus eerst over het salaris, daarna over extra's.

  • Wijst de tegenpartij je verzoek af vanwege 'regels', 'beleid', 'procedures' of 'voorschriften'? Vraag terloops eens waar dat staat. Regels kunnen immers worden aangepast!

  • Leer bij! Des te meer kennis en kunde je hebt, des te meer gebruik je van dat gegeven kan maken bij salarisonderhandelingen. Zorg dat je bijblijft en benut opleidings- en trainingskansen.

  • Ben je aan het onderhandelen? Stel je dan op als iemand die moet vechten voor het inkomen en niet kan terugvallen op een goedverdienende partner.

  • Speel jezelf in de kijker. Meer werken is nooit verkeerd. Help anderen, werk eens over, klaag niet over tijdelijke ongemakken, doe voorstellen om procedures te verbeteren.

  • CAO's zitten vaak vol met opties voor toeslagen. Als je ergens solliciteert of je werkt al bij een bedrijf, check dan of er een CAO is en lees die eens door.

Jij wil meer salaris: 15 tips om dat te regelen

Reageren?

Dat kan onder dit artikel op de website van Radar of plaats een reactie op de Facebookpagina van Radar. Dit artikel en meer consumentennieuws in je mailbox? Meld je dan aan voor de gratis nieuwsbrief van Radar.

Ster advertentie
Ster advertentie