Binnenland

Jumba.nl laat ongewenst mensen bieden op jouw woning

foto: ANP Fotofoto: ANP Foto
  1. Nieuwschevron right
  2. Jumba.nl laat ongewenst mensen bieden op jouw woning

[AVROTROS] Op elke woning in Nederland kun je bieden via Jumba.nl, dus ook op jouw huis. Hoewel je er waarschijnlijk niet om gevraagd hebt, biedt de site deze dienst aan. Je kunt je woning bekijken, inclusief het woonoppervlak en de waarde van jouw woning. Mag dat wel? Radar zocht het uit én bood op het kasteel van prinses Beatrix.

Video niet beschikbaar

Linda van Leeuwen benaderde ons omdat ze haar woning tegenkwam op verschillende sites, zoals Jumba.nl en Billionhomes. De sites konden opvallend veel info over haar woning geven. Zo gebruikt de site foto's van Google Street View en informatie van het Kadaster en de gemeente. Daar is Linda niet blij mee. "Het voelt als een aantasting van onze privacy. Op Billionhomes staan ook foto's die ze blijkbaar van internet hebben gehaald in de tijd dat mijn huis nog te koop stond. Je kunt nu zien hoe ons interieur en de achtertuin eruit ziet. Daar is niks openbaars aan." Op Jumba.nl kon ze de waarde van haar woning vinden, net als informatie over de woonoppervlakte en de hoogte van de hondenbelasting.

Hoewel ze beide websites gevraagd heeft om de informatie te verwijderen, kreeg ze daarop niet het gewenste antwoord. "Ik heb Jumba.nl gevraagd om mijn huis van hun site te verwijderen, maar dat willen ze niet doen omdat het zou gaan om algemene openbare informatie. Pas toen ik zei dat ik Radar zou inlichten werd het verwijderd."

'We gaan het niet verwijderen'

Ook wanneer Radar als consument naar de organisatie belt laat een medewerker weten dat de informatie niet verwijderd gaat worden. "Wij krijgen van het Kadaster een hele lijst met alle huizen in Nederland, die staan dus ook op onze website. Met behulp van Google Street View vragen we dan de afbeeldingen van die huizen op en die tonen we erbij." De organisatie is ondanks herhaaldelijk aandringen niet van plan om de informatie te verwijderen. "Ons beleid is dat wij geen huizen verwijderen van Jumba.nl."

Radar biedt op kasteel prinses Beatrix

Omdat Jumba.nl alle huizen toont ging Radar op zoek naar de mooiste woningen in Nederland. Ons oog viel daarbij op Kasteel Drakensteyn aan de Slotlaan 8 in Lage Vuursche. Volgens Jumba.nl ligt de waarde tussen de 2.391.000 en 2.643.700 euro. Radar besluit daarom om maar een bod van 2,7 miljoen euro te doen. Dezelfde avond mailt Jumba.nl terug: "We hebben je bod doorgestuurd naar de eigenaar/makelaar. Zodra we meer weten nemen we weer contact met je op."

Google: nooit van Jumba.nl gehoord

In de voorwaarden van Google staat dat de foto's van Google Street View alleen gebruikt mogen worden voor niet-commerciële doeleinden. Als die doeleinden er wel zijn (en dat is bij Jumba.nl het geval) moet er een licentieafspraak met Google zijn. Radar vroeg daarom bij Google na of die afspraak er is. Woordvoerder Rachid Finge zocht het uit: "Ik weet nu dat niemand bij Google hiervan af wist.". Google heeft daarom een onderzoek ingesteld naar Jumba.nl en haar handelswijze.

Daarnaast onderzocht Radar of er een samenwerking tussen Jumba.nl en het Kadaster bestaat. Informatie van het Kadaster mag namelijk gebruikt worden, maar volgens de Wet hergebruik van overheidsinformatie (Who) moet daarvoor wel toestemming worden gevraagd. Ook moet de aanvrager aangeven waarom hij deze informatie wil gebruiken. Als Radar naar het Kadaster belt weet een woordvoerder niks van de organisatie, maar hij belooft het uit te gaan zoeken.

Overtreedt Jumba.nl de wet?

De vraag is of Jumba.nl de wet overtreedt. Senior onderzoek Bart van der Sloot van het Tilburgs Institute of Law, Technology and Society van de Tilburg University vermoedt van wel. "Wat het ingewikkeld maakt is dat de overheid deze vorm van het vergaren van overheidsinformatie juist bevordert. Ze juichen het zelfs toe dat deze gegevens worden gebruikt door startups voor doeleinden waarvoor ze eigenlijk niet bestemd waren. Ik ben daar zelf erg kritisch over." Volgens Van der Sloot kunnen mensen het best naar de Autoriteit Persoonsgegevens stappen of via de rechter de makers van de site dwingen om de gegevens te verwijderen. "Ik denk dat je dan wel een goede kans maakt, maar dit is een hele nieuwe ontwikkeling. Er zijn nog maar weinig rechtszaken over gevoerd, dus dit is echt iets dat zich nog moet ontwikkelen."

Jumba.nl gestart 'tegen krapte op woningmarkt'

Sander van der Aa van Jumba.nl vindt helemaal niet dat zijn organisatie de wet overtreedt. Volgens de CEO biedt de site juist mogelijkheden voor de woningmarkt. "We zijn deze site gestart om de krapte op de woningmarkt tegen te gaan. We willen meer vraag en aanbod creëren. Via onze site kunnen kopers en verkopers gemakkelijk met elkaar in contact komen. Alles in de huizenmarkt wordt nu nog gedomineerd door makelaars en hun sites. Uniek aan Jumba.nl is dat mensen direct van elkaar kunnen kopen." Wel zegt Van der Aa dat zijn team bezig is met een aanpassing aan de site waardoor mensen hun woning helemaal onzichtbaar kunnen maken. "Het duurt waarschijnlijk nog anderhalve maand voor het werkt."

Aan de site zou niks verdiend worden, volgens Van der Aa. Opvallend, want op de site staat wel dat twaalf mensen bij het bedrijf werken. Verder laat de CEO zich niet uit over de geldstromen van het bedrijf.

Radar heeft ook geprobeerd om in contact te komen met de website Billionhomes. Echter, heeft deze site op geen enkele manier gereageerd.

Jumba.nl laat ongewenst mensen bieden op jouw woning

Reageren?

Dat kan onder dit artikel op de website van Radar of plaats een reactie op de Facebookpagina van Radar. Dit artikel en meer consumentennieuws in je mailbox? Meld je dan aan voor de gratis nieuwsbrief van Radar.

Ster advertentie
Ster advertentie