Binnenland

Voorkom dat je oververzekerd bent: hier moet je op letten

foto: Pixabayfoto: Pixabay
  1. Nieuwschevron right
  2. Voorkom dat je oververzekerd bent: hier moet je op letten

[AVROTROS] Nederlanders willen zich graag tegen alles verzekeren. Dekkingen die we helemaal niet nodig hebben of aanvullende polissen die je in dat jaar helemaal niet gebruikt zijn enkele voorbeelden. Wat kan je doen om te voorkomen dat je oververzekerd bent?

We geven vijf procent van ons inkomen uit aan verzekeringen. Daarmee staan we in de top tien van Europeanen die hieraan het meest uitgeven. "Dubbel verzekeren komt veel voor", zegt Coen de Ruiter van vergelijkingssite Independer. "Met name in zorg- en reisverzekeringen wordt veel dubbel verzekerd." Denk bijvoorbeeld aan een smartphoneverzekering. Veel mensen verzekeren hun dure smartphone als ze een abonnement afsluiten, maar realiseren zich niet dat de inboedelverzekering een smartphone ook al dekt.

Wat is oververzekeren?

Oververzekeren is als je iets twee keer verzekerd hebt, zoals bij een zorgverzekering waar internationale dekking bij in kan zitten, waar alsnog een reisverzekering bij afgesloten wordt die ook zorg in het buitenland dekt. Ook bij veranderende gezinssituaties kan er ineens sprake zijn van oververzekerd zijn. "Denk aan kinderen die ouder worden waardoor je je eigen verzekeringspakket moet aanpassen naar je nieuwe situatie."

Wat moet je echt verzekeren?

Een opstalverzekering is één van de belangrijkste verzekeringen, naast de zorgverzekering en de aansprakelijkheidsverzekering. Volgens De Ruiter is het hebben van een aansprakelijkheidsverzekering met name belangrijk als jij, al dan niet onbewust, schade toebrengt aan een ander, of aan het bezit van een ander. "Als er een dakpan van je huis op iemand valt en die persoon raakt daardoor blijvend invalide, dan is het belangrijk dat je een aansprakelijkheidsverzekering hebt."

Onderverzekerd?

Je kan naast oververzekerd ook onderverzekerd zijn. "Bij een autoschadeverzekering nemen consumenten een inzittendenverzekering, maar daarmee zijn ze zelf en hun spullen niet verzekerd", aldus De Ruiter. Ook bij een rechtsbijstandverzekering kiest men eerder voor een lage premie waardoor de mogelijkheden voor juridische hulp later beperkt blijken te zijn. Bij ouderen is het vaak zo dat ze jarenlang hetzelfde betalen voor hun inboedelverzekering voor dezelfde dekking. "Het inboedelbedrag is niet aangepast aan de huidige tijd."

Is overal een verzekering voor nodig?

De Ruiter adviseert dat mensen vooral moeten kijken naar wat ze zelf kunnen betalen, bij een autoverzekering bijvoorbeeld. "Is de auto nog allrisk waard? Als je auto inmiddels verouderd is krijg je er toch niet dat gedachte bedrag voor terug." Over een uitvaartverzekering zegt De Ruiter dat ze vaak minder leveren dan je dacht als er uitgekeerd moet worden. Hij tipt dat je ook zelf voor je uitvaart kan sparen vanaf het begin van je leven. "Check goed in je uitvaartpolis wat ze beloven."

Is een tandartsmodule verstandig?

De tandarts is een ander voorbeeld van mogelijk oververzekeren. De dekking van een aanvullende tandartsverzekering is vaak beperkt, maar ondertussen betaal je wel een hoge premie. Met name mensen die alleen voor controle naar de tandarts gaan hebben vaak een module tandartskosten die eigenlijk veel te duur is. Zelf betalen is dan vaak voordeliger. De meeste instapmodules dekken zo'n 250 euro per jaar terwijl je daar gemiddeld de helft aan premie voor betaalt. Een tandartsconsult kost per keer een aantal tientjes.

Let dus goed op wat in welke verzekering gedekt is en lees goed door wat aanvullende verzekeringen dekken en kosten.

Reageren?

Dat kan onder dit artikel op de website van Radar of plaats een reactie op de Facebookpagina van Radar. Dit artikel en meer consumentennieuws in je mailbox? Meld je dan aan voor de gratis nieuwsbrief van Radar.

Ster advertentie
Ster advertentie