Binnenland

'Kwart fysiotherapiepraktijken staat onder water'

foto: ANP Fotofoto: ANP Foto
  1. Nieuwschevron right
  2. 'Kwart fysiotherapiepraktijken staat onder water'

[AVROTROS] Fysiotherapeuten die gemiddeld meer behandelingen uitvoeren dan collega's krijgen minder vergoed door de zorgverzekeraar. "Door dit ingewikkelde systeem staat 25% van de fysiotherapiepraktijken onder water." Dat zegt Kitty Bouten van het Koninklijk Nederlands Genootschap voor Fysiotherapie (KNGF) tegen het AVROTROS-consumentenprogramma Radar Radio.

'Kwart fysiotherapiepraktijken staat onder water'

Zorgverzekeraars werken met een zogenaamde behandelindex. Dat is een systeem voor onder meer logopedisten, ergotherapeuten en fysiotherapeuten waarin te zien is hoeveel behandelingen zij uitvoeren ten opzichte van collega's. Zorgverzekeraars gebruiken de index om te zien of praktijken doelmatig en efficiënt werken. De behandelindex verschilt per verzekeraar. Het gemiddelde cijfer op de behandelindex is 100. Als dat cijfer hoger is voert een therapeut meer behandelingen uit dan collega's. De zorgverzekeraar vindt dat de therapeut dan te uitgebreid patiënten behandelt en betaalt hem dan minder.

Gevolgen voor de patiënt

Er zijn grote gevolgen voor patiënten die vaak behandeld worden, want de therapeut kan de zorg niet meer garanderen, omdat hij minder vergoed krijgt van de verzekeraar. Als je als patiënt dus vaak behandeld moet worden, omdat je chronische of complexe klachten hebt, dan kan je ook ineens 'een probleem' zijn voor de zorgverlener. Zorgverleners onderhandelen niet met zorgverzekeraars over de hoogte van de vergoeding en worden gedwongen om te tekenen, terwijl helemaal niet bekend is hoeveel mensen er het komende jaar behandeld gaan worden en wat voor behandeltraject die mensen nodig hebben.

'Ik mag maar twee keer per week'

Henny Hendriks is COPD-patiënt en verzekerd bij Zilveren Kruis. Haar artsen zeggen dat zij het meeste baat heeft dagelijkse fysiotherapie. Het liefst zou ze vier tot vijf keer per week behandeld worden om haar conditie op peil en stabiel te houden. Ze 'mag' echter maar twee keer per week bij de fysiotherapie langs vanwege de hoeveelheid behandelingen die de fysiotherapiepraktijk uitvoert.

Verzekeraar Zilveren Kruis zegt dat Henny recht heeft op vier tot vijf keer per week fysiotherapie. Daar heeft ze ook een speciaal pakket voor afgesloten bij haar zorgverzekering. De fysiotherapeut zegt echter dat als er geen vooruitgang is, hij moet terugbetalen aan de verzekeraar. "Ik noem het stelen van premiebetalers. Ik betaal toch voor vier á vijf keer per week?" Kitty Bouten van het Koninklijk Nederlands Genootschap voor Fysiotherapie reageert dat de aandoening van Hendriks een chronische aandoening is. "Op dit moment is er een beweging gaande dat behandelingen voor chronische aandoeningen weer in het basispakket komen."

Akkoord is onderweg

Problemen met de behandelindex spelen al langer. Bouten zegt dat minister Edith Schippers "het zat was". "Zorgverzekeraars bepalen de omzet van een therapeut." Bouten laat weten dat er nu een akkoord ligt dat van de behandelindex een meetinstrument maakt en niet een afrekeninstrument. "Binnen anderhalf tot twee jaar moeten de afspraken in het akkoord gerealiseerd zijn."

Video niet beschikbaar

Reageren? Dat kan onder dit artikel op Radar of plaats een reactie op onze Facebookpagina. Dit artikel in je mailbox? Meld je dan aan voor onze gratis nieuwsbrief.

Ster advertentie
Ster advertentie