Binnenland

15 tips om op gewicht te blijven

foto: Pixabayfoto: Pixabay
  1. Nieuwschevron right
  2. 15 tips om op gewicht te blijven

[AVROTROS] De zomer is weer in aantocht! Tijd om de bikini of speedo weer uit de kast te trekken. Een kilo eraf lukt nog wel, maar hoe zorg je dat je op gewicht blijft? We geven tips!

15 tips om op gewicht te blijven

Willen we allemaal niet zo'n lekker strak lichaam zodat je lekker kunt paraderen over het strand? Of is het veel belangrijker om lekker in je vel te zitten en je vooral verzekerd te voelen over je eigen lichaam? Duidelijk is wel dat we allemaal met ons lichaam bezig zijn en gewicht is daar een belangrijk onderdeel van. Als je eenmaal op een voor jou goed gewicht bent aanbeland, hoe zorg je dan dat je op dat gewicht blijft?

Tips

Die vraag stelden we afgelopen week aan gebruikers van de veel gedownloade Radar App. Heb je hem nog niet? Download hem dan hier! We kregen tientallen reacties van onze Radar-achterban en we delen een aantal tips.

  • Wilhelmus reageert dat hij twee keer per dag eet. Tussendoor eet hij fruit. Hij zorgt voor een goed ontbijt en een goede warme maaltijd met verse groente en een stukje vlees.

  • Mirjam zegt dat je 'gewoon en gevarieerd' moet eten. Ze wil snoepen niet mijden, maar wel beperken. Daarnaast beweegt ze dagelijks. Anneke reageert met precies dezelfde tip. Zij heeft geen probleem met haar gewicht.

  • Marlies zegt dat je vooral moet oppassen wat er in je mond gestopt wordt. Ook sport ze twee keer per week.

  • Jaap nuttigt minder grote porties dan voorheen. 's Ochtends gebruikt hij maaltijdvervangers.

  • Ali en Charlotte zeggen beiden dat ze hun eetpatroon corrigeren als het de verkeerde kant op dreigt te gaan. Ali gaat wekelijks op de weegschaal, Charlotte let op wat ze eet.

  • Suzan tipt dat je moet stoppen met eten voordat je gevoel krijgt dat je vol zit. Dus niet dooreten tot je echt niet meer kan, maar eerder stoppen. "Dat voelt heerlijk!"

  • Elisabeth drinkt veel water, eet biologisch en ze beperkt de hoeveelheid vlees en alcohol die ze binnenkrijgt.

  • Wim heeft een fitnessapp. Met MyFitnessPal kan hij zijn actuele en gewenste gewicht instellen. Vervolgens krijg je een advies voor het maximum aantal calorieën dat je per dag mag eten. Je moet ook registreren wat je eet.

  • Toch snoepen? Neem een snoeptomaatje, stuurt Jaap in een reactie via onze Radar App.

  • Doe eens aan vasten! Marion vast twee keer per week. Dan eet ze in de loop van de ochtend niet meer dan vierhonderd kilocalorieën. De rest van de dag drinkt ze water, koffie en thee.

  • Sjanie deelt met ons haar recept voor een caloriearm dieet. Ze zegt dagelijks 900 kilocalorieën binnen te krijgen. "Ik begin met Griekse yoghurt 0% vet of een banaan met twee eieren en kaneel (bakken zonder vet). Tussendoor een dadel. Als lunch: Griekse yoghurt met komijnzaad. Diner: sla of andere groenten met komkommer en stukjes kipfilet of ander mager vlees. Als snacks: dadel, kokosreep van Modifast. Weekend: vier glazen witte wijn en in plaats van yoghurt koolhydraatarm brood met leverpastei (light)."

  • Hilda let heel erg op de Schijf van Vijf "zodat ze alles binnenkrijgt". In het weekend neemt ze wat lekkers, want dan is het voor haar iets om naar uit te kijken.

  • Anna Marie let heel erg op de koolhydraten, onverzadigde vetten en calorieën. Ingrid vertelt dat door koolhydraatarm te eten ze heel goed op gewicht blijft. "Het is geen moeilijk iets, het vraagt om een andere eetwijze."

Linda Nordholt is voedingsdeskundige. Ze helpt mensen om op gewicht te blijven en schreef het boek 'De koolhydraatarme 30 dagen boost'. Nordholt hoort in de uitzending meerdere keren dat mensen hun maaltijden qua portiegrootte halveren of doen aan vasten. Daar zet ze wel een kanttekening bij. "Let er wel op dat je niet te weinig eet. Je zou het wel kunnen doen als kickstart."

Opgelet met koolhydraten

Nordholt tipt om op te passen met koolhydraten. "Er zijn goede en slechte koolhydraten. Koolhydraten zijn niets meer dan suikers en zitten in brood en aardappelen." Nordholt neigt naar een stukje bewustwording. Volgens haar zien we dat niet als suikers, omdat het niet zichtbaar is. "Koolhydraten zorgen voor insuline in je lichaam en die kan, op lange termijn als je veel insuline aanmaakt in je lichaam, leiden tot vetopslag, omdat het niet meer verwerkt wordt."

Quote

Koolhydraten zijn niets meer dan suikers en zitten in brood en aardappelen.

Linda Nordholt

Wat is een goede en slechte koolhydraat?

Havermout en zoete aardappel zijn voorbeelden van goede koolhydraten. Dat heeft te maken met de 'glycemische index' aldus Nordholt. Goede koolhydraten zorgen voor een minder snelle stijging van de bloedsuikerspiegel. "Je lichaam maakt geen insuline aan als je die producten eet en dan wordt het dus ook niet opgeslagen als vet." Slechte koolhydraten doen juist het tegenovergestelde. Voorbeelden daarvan zijn onder meer witbrood, bier, gekookte witte rijst, zoutjes en cornflakes. Andere voorbeelden van goede koolhydraten zijn fruit, spinazie, tofu, roggebrood, volkoren pasta en noten.

Moet je pizza's en pasta laten staan?

Nee, zeker niet. Nordholt zegt dat mensen koolhydraten niet moeten 'stapelen'. Pasta en brood mogen prima, maar eet dan bijvoorbeeld koolhydraatarm brood en eet volkoren pasta. Denk ook eens aan de 80/20-regel die Nordholt tipt. "Doordeweeks opletten op mijn koolhydraatinname, voldoende vetten en eiwitten binnenkrijgen, maar vanavond (zaterdagavond red.) zet ik de fles wijn en toastjes op tafel en zo blijf ik op gewicht." Voedingscoach Linda Nordholt tipt naar een goede balans van koolhydraten, eiwitten en vetten te kijken.

Tip: volg een richtlijn en zoek de koolhydratengrens

Moeten we allemaal ineens stoppen met koolhydraten eten? Zeker niet. Je kan ervoor kiezen om een koolhydraatarme richtlijn te volgen waarbij je dagelijks niet meer dan vijftig gram gram koolhydraten binnenkrijgt. Ook kan je kiezen voor een koolhydraatbeperkte richtlijn waarbij een maximum van honderd gram koolhydraten wordt gesteld. Hoeveel koolhydraten je zelf kan eten is afhankelijk van je lichaamsbouw en fitheid. "Het verschilt heel erg per persoon. Ga je de koolhydratengrens over, dan kom je aan."

Reageren? Dat kan onder dit artikel op Radar of plaats een reactie op onze Facebookpagina. Dit artikel in je mailbox? Meld je dan aan voor onze gratis nieuwsbrief.

Video niet beschikbaar

Ster advertentie
Ster advertentie