Hondenbelasting: waarom je dit in de ene gemeente wel betaalt en in de andere niet
- Nieuws
- Hondenbelasting: waarom je dit in de ene gemeente wel betaalt en in de andere niet
In iets meer dan de helft van de gemeenten betaal je belasting voor het bezit van een hond. In dezelfde provincie betaal je in de ene gemeente 0 euro en in de andere gemeente zomaar 150 euro per jaar aan hondenbelasting. Hoe kan dat en waar gaat dat geld heen? Dat vertelt Arjen Schep, bijzonder hoogleraar Heffingen van Lokale Overheden aan Erasmus School of Law in Blok&Toine.
Video niet beschikbaar
"Hondenbelasting is een algemene belasting", legt Schep uit. "Daar staan geen vaste kosten tegenover. Dat geld komt in de algemene kas kan overal aan uitgegeven worden. De gemeente heeft de vrije keuze om die belasting te heffen en mag ook het tarief zelf bepalen."
Er is veel weerstand tegen de hondenbelasting. Waarom moet een hondeneigenaar wel belasting betalen, maar een katten- of paardeneigenaar niet? "Hondenbelasting bestaat al heel lang en is gewoonweg nooit meer uit de gemeentewet verdwenen."
De eerste hondenbelasting werd al in 1446 geheven in Utrecht. Vanaf 1800 werd de belasting landelijk ingevoerd om de landskas te spekken en de voedselschaarste te remmen.
Waarom verschilt de hondenbelasting per gemeente?
In sommige gemeenten betaal je meer belasting naarmate het aantal honden. Zo betaal je in Den Haag dit jaar voor één hond 125,76 euro, voor twee honden betaal je 322,80 euro en vanaf de derde hond betaal je 572,64 euro per jaar. "Zo probeert de gemeente het nemen van een hond te ontmoedigen", zegt Schep.
Andere gemeenten gebruiken het om hondenuitlaatgebieden aan te leggen en te onderhouden of de overlast van uitwerpselen te verwijderen. Weer andere gemeenten gebruiken het voor andere algemene gemeentelijke voorzieningen. "Daar zijn ze helemaal vrij in"
Grote opbrengst
In de gemeenten waar hondenbelasting wel bestaat, kan het behoorlijke inkomsten brengen. "De hondenbelasting leverde de gemeente Den Haag maar liefst twee miljoen euro op in 2020."
Toch schaffen steeds meer gemeenten de belasting af. Wordt het niet eens tijd om een landelijk beleid te maken en het wellicht volledig af te schaffen? Schep: "Er zijn allerlei plannen voor een nieuw belastingstelsel. Als goed wordt gekeken naar verschillende belastingen, dan zal de hondenbelasting wellicht afgeschaft worden."
Heffing op andere belastingen gaat omhoog bij afschaffing
Gemeenten staan er financieel slecht voor, dus in de gemeenten waar ze op dit moment nog wel hondenbelasting heffen, zal het een moeilijk stap zijn om het zomaar af te schaffen vanwege de hoge opbrengst.
Wordt de hondenbelasting daadwerkelijk afgeschaft, dan is de kans volgens Schep groot dat de onroerendezaakbelastingen (ozb) of parkeerbelasting omhoog gaat. "Dan wordt het door een bredere groep gedragen. Maar tot de wetgever zegt dat het niet meer mag, heeft de gemeente vrijheid om deze belasting te heffen", aldus Schep.
Blok&Toine
Het middagmagazine Blok&Toine hoor je van maandag tot en met donderdag tussen 14.00 en 16.00 uur. Mischa Blok en Toine van Peperstraten nemen de luisteraar op een ontspannen eigenzinnige manier mee door het nieuws van de dag en spreken met gasten die iets bijzonders gaan doen. Muziek en lifestyle spelen een belangrijke rol in het programma.