Tips voor een geslaagde fietsvakantie
- Nieuws
- Tips voor een geslaagde fietsvakantie
[AVROTROS] Of je nou een rondje Drenthe of over de Alpen naar Rome fietst, beide fietsvakanties vergen een goede voorbereiding. Waar moet je op letten?
Video niet beschikbaar
Eric Schuijt is wereldfietser en eigenaar van De Vakantiefietser. Zelf fietste hij al meer dan 250.000 kilometer. Hij zegt dat trainen niet echt nodig is. "Je conditie bouw je op tijdens je tocht door in het begin minder lange afstanden te rijden en rustdagen in te bouwen."
Wat voor fiets?
Met elke fiets kan je wel een fietsvakantie maken. Een stadsfiets is goed genoeg voor een rondje om het IJsselmeer. Zorg dat je fiets wel goed op jou is aangemeten, zodat je ergonomisch verantwoord op je fiets zit. Neem een stuur dat je op verschillende manieren kan vastpakken. Neem goede fietsbanden, die anti-lek en slijtvast zijn. Ga niet op pad met versleten banden. Een hele goede reisfiets heeft een stijf frame zodat je fiets niet gaat schudden bij een afdaling, sterke wielen zodat je geen spaakbreuk krijgt en remmen van goede kwaliteit zodat je met 40 kilo bagage tot stilstand kan remmen. Moderne reisfietsen hebben een riem in plaats van een ketting en ze hebben weinig onderhoud nodig, je koopt ze vanaf tweeduizend euro. Let op: neem een slot mee en zorg voor verlichting op je fiets. Ook handig als je door een tunnel rijdt.
Route kiezen, route vinden
Schuijt heeft navigatie op zijn smartphone (met smartphonehouder op je stuur en een powerbank). Als een van de mooiste routes ter wereld tipt hij de Noordzeefietstocht van Den Helder naar Middelburg: langs de Hondsbossche Zeewering, door de duinen en langs de Deltawerken. Zelf fietst hij binnenkort de Carretera Austral Route in Zuid-Amerika, een route dwars door de Andes. Daarom tipt hij ook een fietshelm te dragen.
Bagage op je fiets
Je fietstassen moeten waterdicht zijn. Als je kampeert en dus meer bagage hebt, pak dan een derde van het bagagegewicht in je voortassen en twee derde in de achtertassen. Je voorwiel houdt dan goed grip op de weg. Je hebt altijd bij je: bandenplak- en onderhoudsspullen, fietsgereedschap, geld, zonnebrandcrème. Bedenkt dat niet alle hotels langs routes een fietsenstalling hebben!
Fiets als je bagage
Het is niet altijd gemakkelijk je fiets mee te nemen als bagage. De meeste treinen zijn fietsonvriendelijk. Er is vaak geen plek. In de Thalys moet je je fiets eerst demonteren tot een klein pakketje. Bij het vliegtuig mag je de fiets inchecken als bagage, maar dan moet hij wel zonder uitstekende delen verpakt zijn in een fietsdoos. Neem bij de terugvlucht ruim de tijd om een fietsdoos te vinden en de fiets in te pakken. Met de bus is het vaak gemakkelijker. Die heeft dan een aanhanger voor fietsen.
Tips voor een geslaagde fietsvakantie
Reageren?
Dat kan onder dit artikel op de website van Radar of plaats een reactie op de Facebookpagina van Radar. Dit artikel en meer consumentennieuws in je mailbox? Meld je dan aan voor de gratis nieuwsbrief van Radar.