Belastingaangifte 2019: 12 tips die je geld kunnen opleveren
- Nieuws
- Belastingaangifte 2019: 12 tips die je geld kunnen opleveren
[AVROTROS] De jaarlijkse belastingaangifte staat weer voor de deur. Moet je bijbetalen of krijg je juist geld terug? Van welke aftrekposten kan je gebruikmaken? Radar zet 12 tips voor je op een rijtje.
Vanaf 1 maart kan je de belastingaangifte invullen. Daar heb je tot 1 mei de tijd voor. Vul je de aangifte voor 1 april in? Dan krijg je voor 1 juli bericht. In 2019 doe je aangifte over 2018. De Belastingdienst vult elk jaar alvast de gegevens in die zij van jou hebben. Zorg dat je tijdig je aangifte verstuurt, daarmee voorkom je namelijk boetes.
Check de vooraf ingevulde gegevens!
Handig dat de fiscus alles alvast voor je invult, maar soms kloppen die gegevens niet. Check dus of de bedragen bij het loon kloppen met de jaaropgaaf van je werkgever. Controleer of de gegevens van je hypotheek en WOZ-opgave overeenkomen met de documenten die je zelf hebt.
Geen brief toch aangifte
Krijg je geen brief van de Belastingdienst dat je aangifte moet doen, vul dan toch de aangifte in met aftrekposten waar jij gebruik van wil maken. Het kan zomaar zijn dat je toch ineens geld terug krijgt. Dit moet dan wel meer dan vijftien euro zijn, want daaronder keert de Belastingdienst niet uit. Moet je 45 euro of minder betalen? Dan scheldt de fiscus dat kwijt.
Doe niet direct aangifte
Je kan vanaf 1 maart aangifte doen, maar je kan beter wachten tot de derde en vierde week van maart. De Belastingdienst ontdekt soms foutjes in de aangifte die in de eerste twee weken worden hersteld. Je kan aangifte doen via de app of de website van de fiscus, maar let op, want via de app kan je geen vooraf ingevulde gegevens wijzigen.
Maak kopieën van aftrekposten
Als je gebruik maakt van aftrekposten is het belangrijk dat je goed gedocumenteerd hebt welke kosten je gemaakt hebt. Zorg dus dat je kopieën van bonnen hebt. De fiscus doet regelmatig checks en kan vragen om onderbouwing van de opgegeven aftrekposten.
Denk aan middeling
Als je een sterk wisselend inkomen hebt, dan kan je middeling aanvragen. Er wordt dan een gelijke verdeling van je inkomen over de afgelopen drie jaar gemaakt. Als blijkt dat daar voor jou een belastingvoordeel ontstaat, met een drempel van 545 euro, dan krijg je het verschil terug. Dit is met name belangrijk voor mensen die minder zijn gaan werken, gestopt of gestart zijn met werken, een ontslagvergoeding hebben gekregen of werken als freelancer.
Donaties aan goede doelen
Een gift aan een goed doel met een ANBI-status mag je aftrekken. ANBI staat voor Algemeen Nut Beogende Instelling. Er geldt een drempel van één procent van je inkomen. Je kan overigens beter kiezen voor een periodieke gift, dan mag je namelijk het hele bedrag aftrekken. Periodiek wil zeggen: voor een periode van vijf jaar en steeds hetzelfde bedrag. Wie schenkt aan een culturele instelling mag 125% van de gift aftrekken bij een schenking tot vijfduizend euro. Hoewel de overheid deze hoge aftrek vanaf 2018 in de wet heeft opgenomen, moet de Europese Commissie dit nog wel goedkeuren.
Trek je reiskosten af
Ben je een frequente forens en reis je met het openbaar vervoer? Dan mag je je reiskosten aftrekken. Hoeveel je mag aftrekken is afhankelijk van de afstand en het aantal dagen dat je per week reist. Maximaal is dat 2090 euro voor iemand die meer dan negentig kilometer reist gedurende vier of meer dagen per week. Je mag je reiskosten niet aftrekken als je minder dan tien kilometer van je werk woont. Krijg je een vergoeding van je werkgever voor reiskosten? Dan wordt die in mindering gebracht.
Geef je cryptovaluta op
Bitcoins en andere cryptovaluta winnen aan populariteit, maar vergeet niet dat je de waarde van je portefeuille moet opgeven aan de fiscus. Daarbij geef je de waarde op zoals die op 1 januari 2018 was, dus niet waarde van 'vandaag'.
Koop alimentatie af
Mensen die nu al weten dat ze volgend jaar in box 1 een lager tarief gaan betalen, doen er goed aan om partneralimentatie nu al af te kopen of vooruit te betalen. Die betaling kan je dan namelijk dit jaar nog aftrekken tegen het hogere tarief (51,75%) in plaats van 37,8% volgend jaar. Omdat je vermogen in box 3 volgend jaar dan ook nog eens lager is, betaal je er ook minder belasting over.
Meld je studieschuld in box 3
Je belastingvrije vermogen mag in 2018 30.000 euro zijn. Dat geef je op in box 3. Als je dus meer dan 30.000 euro vermogen hebt, moet je vermogensbelasting betalen. Heb je een studieschuld? Dan mag je die aftrekken in box 3 van je vermogen. Let er wel op dat je studieschuld minimaal 3000 euro moet zijn.
Vraag je studiekosten terug
Volg je een studie? Dan mag je bij de belastingaangifte de kosten voor die studie aftrekken van je inkomsten. Je moet minimaal 250 euro aan kosten gemaakt hebben. Denk bij dit soort kosten aan collegegeld en lesmateriaal zoals boeken. Er zijn wel voorwaarden. Zo mogen de kosten niet reeds vergoed zijn door je ouders of werkgever. Ook moet de kennis die je opdoet van nut zijn voor je huidige of nieuwe baan. Ook geldt dit alleen voor mensen die geen recht hebben op studiefinanciering.
Fiscaal partners kunnen besparen
Als je een relatie hebt en je partner woont op hetzelfde adres als jij, dan kun je als fiscaal partners bepaalde aftrekposten verdelen. Zo mag je spaargeld en vermogen in box 3 verdelen, maar ook aftrekbare giften en studiekosten. Heb je kinderen jonger dan 21? Dan mag je de kosten daarvoor fiscaal verdelen. Ook mag je de fiscale aftrekposten voor je woning, zoals de hypotheekrente, verdelen.
Reageren?
Dat kan onder dit artikel op de website van Radar of plaats een reactie op de Facebookpagina van Radar. Dit artikel en meer consumentennieuws in je mailbox? Meld je dan aan voor de gratis nieuwsbrief van Radar.