Binnenland

Vertrekgarantie vakanties blijkt niet altijd te bestaan

foto: ANP Fotofoto: ANP Foto
  1. Nieuwschevron right
  2. Vertrekgarantie vakanties blijkt niet altijd te bestaan

[AVROTROS] Bij veel reisorganisaties staat dat jouw reis gegarandeerd vertrekt. Je denkt dan dat de reis sowieso doorgaat, maar is dat in de praktijk ook zo? Is het gegarandeerde vertrek wel echt gegarandeerd?

Video niet beschikbaar

Radar onderzocht elf reisorganisaties die een gegarandeerd vertrek aanbieden. We belden met de klantenservice en analyseerden de website.

'Gegarandeerd vertrek' op basis van ervaring voorgaande jaren

Uit het onderzoek blijkt dat Djoser, Bolderman, Baobab en Sawadee de term 'gegarandeerd vertrek' of 'vertrekgarantie' geven bij reizen die nog geen of te weinig boekingen binnen hebben. Als je bijvoorbeeld op de site van Baobab de filterfunctie 'gegarandeerd vertrek' gebruikt, krijg je álle reizen voorgeschoteld. De klantenservice van Baobab zegt aan de telefoon: "We baseren het vertrek op ervaringen van vorige jaren. Ging de reis toen door, dan krijgt de reis nu ook het stempel gegarandeerd vertrek". Een medewerker van Bolderman geeft toe dat een reis, ondanks de belofte, geannuleerd kan worden als maar vijf mensen zich opgeven.

Bij Kras, Stip Reizen, Koning Aap, FOX en Shoestring gaat het anders. Zij gebruiken deze term alleen als een reis al het minimum aantal geboekte deelnemers bereikt heeft. Bij De Jong Intra Vakanties en NRV gaan reizen met de term 'gegarandeerd vertrek' altijd door.

Consument moet duidelijkheid hebben

Paul Eldering, reisjournalist bij De Telegraaf, zegt hierover: "De organisaties kunnen in hun voorwaarden zeggen dat de reis alleen doorgaat bij een minimum aantal deelnemers, maar dan mag je dus niet de term 'gegarandeerd vertrek' gebruiken". Het is volgens Eldering anders niet duidelijk voor consumenten welke reizen echt gegarandeerd zijn en welke niet. Als je op zoek bent en je ziet zo'n stempel staan, dan denk je snel dat de reis hoe dan ook doorgaat, ongeacht het aantal deelnemers en de tijd. "Niets is zo vervelend als je een maand voor vertrek te horen krijgt dat de reis niet doorgaat. Er wordt dan wel een alternatief aangeboden voor een andere datum. Toch zitten veel mensen daar niet op te wachten", zegt Eldering.

100% gegarandeerd vertrek?

Het is simpel, volgens Eldering. "Staat er 'gegarandeerd vertrek', dan moet je er 100% van op aan kunnen dat je vertrekt, al zit je alleen in de bus. Een organisatie kan natuurlijk wel opbellen en zeggen dat er maar vijf aanmeldingen zijn. Ze kunnen dan vragen of je alsnog mee wilt. Het verschil is dat de keuze dan bij jezelf ligt."

De Stichting Reclame Code deed eerder vergelijkbare uitspraken in zaken die hier op lijken. Volgens de stichting gaat de 'gemiddelde consument' er van uit dat je ook echt op vakantie gaat als het woord 'vertrekgarantie' wordt gebruikt. Slechts eenmaal werd door de Stichting Reclame Code een klacht afgewezen. Kras moest toen een reis annuleren, omdat TUI de vlucht annuleerde.

Let op!

Als er bij een reisorganisatie staat 'onder voorbehoud van een minimum aantal deelnemers', dan bestaat het risico dat de reis niet doorgaat. Staat erbij 'gegarandeerd vertrek', dan moet de organisatie waarmaken wat ze beloven, vindt reisjournalist Paul Eldering.

Sawadee en Baobab

In de uitzending reageert Jan de Ridder, directeur van reisorganisaties Sawadee en Baobab. Volgens de directeur kan een reis met 'gegarandeerd vertrek' vrijwel altijd doorgaan, behalve als er (bijvoorbeeld) een aardbeving heeft plaatsgevonden. "Wij baseren de term vertrekgarantie op de boekingscijfers van het afgelopen jaar." Mochten te weinig mensen boeken, dan kan ook dan mogelijk de reis alsnog niet doorgaan. "Mensen die bij ons boeken willen in een groep reizen. Als er geen groep is nemen we hierover contact met hen op en melden we wat de situatie is. 95 van de 100 mensen vinden het dan prima om op een andere datum te reizen." Voor mensen waarbij dat niet kan wordt gekeken of de reis kan worden omgezet in een privéreis.

Volgens De Ridder verkopen zijn bedrijven jaarlijks 17.000 reizen en komt zijn organisatie er slechts in vijf gevallen per jaar met een consument niet uit. "Dan krijgen zij hun geld terug. Uiteindelijk is het de klant die bepaalt wat zij wil."

Reisorganisatie Bolderman laat weten dat zij in hun advertenties inderdaad vertrekgarantie aanbieden, maar dat je pas op de site kunt zien op welke vertrekdata er wel of geen vertrekgarantie zit. Op het feit dat de klantenservice aangeeft dat reizen ook geannuleerd worden als maar vijf mensen zich aanmelden, gaat het bedrijf niet in.

Radar heeft ook Djoser om een reactie gevraagd, maar het bedrijf zei niet te kunnen reageren, omdat degene die hierover gaat op vakantie was.

Vertrekgarantie vakanties blijkt niet altijd te bestaan

Reageren?

Dat kan onder dit artikel op de website van Radar of plaats een reactie op de Facebookpagina van Radar. Dit artikel en meer consumentennieuws in je mailbox? Meld je dan aan voor de gratis nieuwsbrief van Radar.

Ster advertentie
Ster advertentie