Binnenland

Kankerpatiënten missen behandelingen door taxi's die te laat komen

foto: ANP Fotofoto: ANP Foto
  1. Nieuwschevron right
  2. Kankerpatiënten missen behandelingen door taxi's die te laat komen

[AVROTROS] Meerdere keren per week moet je naar het ziekenhuis voor een stevige medische behandeling. Vanwege die behandeling kun je niet zelf reizen en daarom is er een taxi nodig. Dan is het fijn als die taxi op tijd is, want als je te laat komt voor de behandeling kan deze niet meer doorgaan. Het gaat vaak mis, blijkt uit meldingen die binnenkomen bij Radar.

Video niet beschikbaar

Zo moet Ans Veldkamp vijf keer per week naar het AMC in Amsterdam voor een zuurstofbehandeling. "Ik heb veertig behandelingen gehad en daarvan was ik elf keer op tijd", vertelt de Hilversumse. "Het is dus meerdere keren gebeurd dat ik te laat was. Als ik dan een beetje te laat ben kan ik via een speciale drukcabine nog in de zuurstofcabine komen, maar als ik een half uur te laat aankom kan ik niet meer de behandeling volgen." Behalve op de heenweg zijn ook op de terugweg de taxi’s vaak te laat. "Ik heb wel eens twee uur in de kou zitten wachten tot de taxi kwam. Vervolgens zat de taxi overvol."

Een ander irritatiepunt voor Ans is dat ze de taxi moet delen met andere mensen. "De chauffeur zegt dat ze van Menzis maar vijftien cent per kilometer krijgen, dan kan het niet uit om mij alleen mee te nemen. Gevolg is dat ik met allemaal anderen in de taxi zit. Dat zijn mensen die naar andere ziekenhuizen moeten, maar ook mensen die gewoon een dagje naar Amsterdam gaan om te winkelen. Daar zit ik niet altijd op te wachten."

'Behandelingen werken niet door stress'

Vorige week had Ans een afspraak met haar arts, die concludeerde dat de acht weken durende behandeling waarschijnlijk weinig zin heeft gehad. "Ik heb zoveel stress gehad en regelmatig een behandeling gemist, waardoor de therapie weinig effect heeft gehad. Donderdag zei ik dat ik wilde stoppen, maar op advies van de arts ga ik toch nog maar een nieuwe vier weken durende behandeling doen. Hopelijk helpt dat."

Reactie Menzis

Menzis vindt het vervelend dat Ans Veldkamp problemen heeft gehad met het taxivervoer. De verzekeraar heeft het taxibedrijf aangesproken op hun verantwoordelijkheid. "Toen dat na herhaaldelijke gesprekken niet heeft geleid tot het gewenste resultaat hebben we besloten mevrouw persoonlijk taxivervoer aan te bieden zodat ze zekerheid heeft over aankomsttijden."

De volledige reactie van Menzis is hier te lezen.

'Huilen in de taxi'

Ans is niet de enige die problemen ervaart met het vervoer. Radar ontving ook het verhaal van Yvonne. Zij moet met regelmaat voor bestraling naar het ziekenhuis in Leiden. "Na mijn behandeling werd ik om 13:00 uur opgehaald, maar ik was pas om 19:00 uur thuis", vertelt ze over een rit die in driekwartier gereden kan worden. "Ik was daarna zo moe en versleten dat ik heb zitten huilen in de taxi." Een andere ervaring heeft Els. Haar man moest voor dialyse na het ziekenhuis, maar ook zijn taxi kwam vrijwel dagelijks te laat. Mevrouw Willemse uit Rotterdam heeft COPD, maar moest onlangs met de tram naar huis nadat de taxi haar was vergeten op te halen in het ziekenhuis.

Kamervragen

Voor SP-Tweede Kamerlid Henk van Gerven zijn de problemen reden om vragen te stellen aan de verantwoordelijk minister. "Ik wil dit voorleggen aan de minister die hier zijn oordeel over moet treffen. Hij moet kijken wat er mogelijk is, maar ook een duidelijke uitspraak doen over hoe ziekenvervoer eruit moet zien." Het Kamerlid en tevens voormalig huisarts wil ook dat het gezamenlijk vervoer van patiënten kritisch wordt bekeken. "Als je net chemotherapie hebt gehad moet je gewoon alleen vervoerd worden. In een ambulance nemen we ook niet meerdere mensen mee. Ik vind dat we van het gecombineerd vervoer af moeten. Ook als je COPD hebt moet je snel gehaald en gebracht worden."

Van Gerven vindt daarnaast dat de minister moet opkomen voor de taxichauffeurs, die deze ritten moeten uitvoeren. "Het is het slimst om een minimumprijs af te spreken met de taxivervoerders waardoor zij een reëel bedrag krijgen voor het vervoer. Eigenlijk wordt de prijs voor die taxiritten nu uitgevochten over de ruggen van de zieke patiënten en dat is niet verantwoord", aldus het Kamerlid.

Kankerpatiënten missen behandelingen door taxi's die te laat komen

Reageren?

Dat kan onder dit artikel op de website van Radar of plaats een reactie op de Facebookpagina van Radar. Dit artikel en meer consumentennieuws in je mailbox? Meld je dan aan voor de gratis nieuwsbrief van Radar.

Ster advertentie
Ster advertentie