PostNL ‘levert pakket af’ in afvalcontainer, wat zijn je rechten?
- Nieuws
- PostNL ‘levert pakket af’ in afvalcontainer, wat zijn je rechten?
[AVROTROS] Je trouwdag moet de mooiste dag van je leven zijn en om er nog jarenlang van te kunnen genieten, laat je trouwfoto’s maken door een professionele fotograaf. Die foto’s komen in een prachtig album, waar je met plezier in terug kunt kijken. Althans, daarvoor moet het album wel eerst bezorgd worden en niet verdwijnen in de afvalcontainer.
Video niet beschikbaar
Het overkwam Roelien Vreijer. Afgelopen zomer trouwde ze met de man van haar dromen en liet de bruiloft vastleggen door een professionele fotograaf. De foto’s werden in een album geplakt en opgestuurd naar Roelien. "Toen we een appje kregen dat het pakket onderweg was, waren we op vakantie," vertelt ze. "We dachten dat het wel goed zou komen, maar toen we thuiskwamen, bleek dat de bezorger van PostNL het pakket in de papiercontainer had gelegd." Die container was door de afvaldienst geleegd.
Direct belde Roelien naar PostNL om tot een oplossing te komen. Echter, die wilde daar niets van weten. Volgens het postbedrijf was het pakket onverzekerd bezorgd en waren zij dus niet aansprakelijk voor de schade. Roelien: "Het lijkt mij dat dit niet klopt. PostNL heeft namelijk maar drie keuzes: ze kunnen het pakket afleveren, het aan de buren geven of afleveren bij het postkantoor. Een pakket in een container stoppen staat daar niet bij." Ze wil daarom dat PostNL een nieuw fotoalbum vergoedt. Kosten: 600 euro.
Meer klachten over bezorging PostNL
Roelien is niet de enige wiens pakket in de papiercontainer verdwijnt. Regelmatig krijgt Radar klachten van consumenten die hun pakket in een container of rond hun huis vinden. Janet vond na een weekje New York een briefje in haar bus, waarop stond dat een medewerker het pakket in de tuin had achtergelaten. In het pakket zaten de lenzen voor haar dochter, ter waarde van 350 euro. En dat was niet de eerste keer dat het misging, want de keer daarvoor vond ze bij toeval een pakket in haar papiercontainer. Toen had PostNL geen briefje door haar bus gedaan.
Dat het ook flink mis kan gaan, ontdekte Tini. Zij had een apparaat ter waarde van 200 euro online besteld. De bezorger heeft zelf getekend voor ontvangst en het pakket voor haar deur gezet. Toen ze ’s avonds thuiskwam, was het pakket opengemaakt en het apparaat verdwenen.
Advocaat: ‘Bezorger is bewust roekeloos’
In de Postwet is geregeld dat PostNL bijna niet aansprakelijk gesteld kan worden als pakketten niet verzekerd verzonden worden. Toch betekent dit volgens advocaat Caspar Janssens van Kneppelhout & Korthals Advocaten niet dat PostNL overal mee weg kan komen. "In de zaak van Roelien vind ik dit een geval van wat juridisch gezien ‘bewuste roekeloosheid’ heet. De postbezorger weet waarvoor de blauwe papierbak dient, hij ziet die bak aan de kant van de weg staan en hij stopt het pakket in die bak. Daarmee neem je de aanmerkelijke kans dat die bak wordt geleegd, op de koop toe. Een papierbak is een vuilnisbak en een vuilnisbak is geen plaats om een pakket deugdelijk te bezorgen."
Reactie PostNL
Post NL zegt in een reactie het heel vervelend te vinden dat Roelien haar trouwalbum kwijtgeraakt is."‘Tot onze spijt moeten we constateren dat deze pakketbezorger zich in dit geval niet aan de regels heeft gehouden. Bij PostNL geldt voor alle bezorgers dat zij pakketten overhandigen aan een volwassene op het betreffende adres. Als niemand thuis is, mag het pakket bij de buren bezorgd worden. Het is dus niet toegestaan een pakket in de tuin of waar dan ook achter te laten. Deze pakketbezorger heeft helaas anders gehandeld."
Verzender verantwoordelijk voor bezorging
Overigens merkt advocaat Janssens op dat niet Roelien, maar de verzender van het pakket verantwoordelijk is voor de afhandeling. "Juridisch gezien heeft Roelien geen vordering op PostNL, maar de fotograaf die het pakket heeft verstuurd. Die fotograaf heeft met het versturen van het pakket namelijk een overeenkomst met PostNL gesloten. In dat geval is ook de fotograaf aansprakelijk voor wat bij PostNL is misgegaan."
PostNL geeft Roelien hetzelfde advies. "Indien gewenst helpen we mevrouw graag om in contact te komen met de verzender, die bij ons overigens niet bekend is."
‘Neem direct contact op met verzender’
Janssens raadt mensen die in een soortgelijke situatie zitten dan ook aan om direct contact op te nemen met de verzender. "Dat het pakket in de container is gestopt, betekent naar mijn mening niet dat het pakket ook daadwerkelijk ontvangen is. De verzender van een pakket kan een klacht indienen bij PostNL, want daar bestaat een aparte klachtenregeling voor. Ook is het mogelijk dat de verzender een klacht indient bij de Geschillencommissie Post in Den Haag. Ook kun je naar de gewone rechter."
PostNL ‘levert pakket af’ in afvalcontainer, wat zijn je rechten?
Reageren?
Dat kan onder dit artikel op de website van Radar of plaats een reactie op de Facebookpagina van Radar. Dit artikel en meer consumentennieuws in je mailbox? Meld je dan aan voor de gratis nieuwsbrief van Radar.