Toeslagen: zo vraag je ze aan
- Nieuws
- Toeslagen: zo vraag je ze aan
[AVROTROS] Jaarlijks worden er voor miljarden euro's aan toeslagen uitgekeerd, zoals de huur-, zorg- en kinderopvangtoeslag. Veel mensen laten toeslagen liggen. Vooral ouderen vragen geen huurtoeslag aan. Hoe zorg je dat je geen toeslagen mist?
Video niet beschikbaar
Dit jaar keert de Belastingdienst 12,9 miljard euro uit aan toeslagen. Het grootste deel, 4,7 miljard euro gaat op aan zorgtoeslag. Er worden in 2018 7,2 miljoen toeslagen uitgekeerd. Per toeslag gaat het gemiddeld om 1792 euro per jaar of 149 euro per maand.
Wie kan een toeslag aanvragen?
Of je recht hebt op een toeslag is afhankelijk van je inkomen. Voor de kinderopvangtoeslag mag je bijvoorbeeld niet meer dan 150.000 euro per jaar verdienen. Voor zorgtoeslag ligt de grens op 28.500 euro, huurtoeslag 22.400 euro per jaar. Het kindgebonden budget krijg je bij een maximumsalaris tussen de 25.000 en 27.000 euro, afhankelijk van de leeftijd van de kinderen en hoeveel je er hebt.
Mag je ook spaargeld hebben?
Sociaal Raadsman Maarten Bockting legt uit dat je bij huurtoeslag niet meer dan 30.000 euro spaargeld op je rekening mag hebben. Voor zorgtoeslag ligt die grens rond de 100.000 euro. De verschillen hebben te maken met de verschillende ministeries waar de toeslagen bij ondergebracht zijn.
Hoe vraag je een toeslag aan?
Dat doe je bij de Belastingdienst. Op de website toeslagen.nl kan je inloggen met je DigiD. Daar kan je een proefberekening maken om te zien waar je recht op hebt. Bockting zegt dat veel mensen fouten maken bij het invullen waardoor je mogelijk onterecht ziet dat je geen recht hebt op een toeslag. "Mensen lezen te snel of ze halen netto en bruto door elkaar. Zorg dat je loonstrookjes en cijfers over je vermogen bij de hand hebt. Voor de huurtoeslag moet je ook loonstrookjes van je partners en thuiswonende kinderen hebben."
Wanneer vraag je een toeslag aan?
Bij de kinderopvangtoeslag moet je binnen drie maanden een aanvraag hebben ingediend. Voor de zorgtoeslag en huurtoeslag kan dat zelfs nog een jaar later tot september. Als jongeren achttien worden kunnen ze zorgtoeslag aanvragen.
Als je een toeslag vóór de eerste van de maand aanvraagt krijg je hem drie weken later. De hoogte is afhankelijk van het soort toeslag. Voor een huurhuis kan je maximaal 330 euro huurtoeslag aanvragen, de zorgtoeslag voor een echtpaar is 176 euro per maand. Het kindgebonden budget is afhankelijk van de hoeveelheid kinderen, reken daarbij op zo'n 400 tot 500 euro per maand. Via een proefberekening kan je zien op hoeveel geld je recht hebt.
Moet je een toeslag zelf stoppen of wijzigen?
"Zorgtoeslag stopt niet vanzelf", zegt Bockting. "Die moet je zelf stopzetten. Als je inkomen hoger wordt, moet je dat ook aangeven. Doe dat op tijd." Bockting waarschuwt dat je zelf verantwoordelijk bent voor het doorgeven van wijzigingen in je persoonlijke situatie.
Schrik niet van de brieven
Bockting zegt dat mensen nogal eens schrikken over de hoeveelheid post die ze krijgen van de Belastingdienst, terwijl dat niet nodig is. "Als je drie toeslagen hebt en je moet bij alle drie iets terugbetalen, dan kan je bedolven worden onder de brieven. Mensen denken daardoor dat ze veel moeten terugbetalen, maar dat valt mee."
Niet eens met beslissing: wat moet je doen?
Als je het niet eens bent met een beslissing van de Belastingdienst kan je vragen wat er mankeert aan je aanvraag. "Bel met de Belastingdienst, schrijf een brief of vraag hulp van een Sociaal Raadsman." Bockting zegt dat je in een bezwaarschrift moet aangeven dat je het niet eens bent met een beslissing van de fiscus en waarom niet. "Je kan het bezwaarschrift ook mondeling toelichten."
Ouderen lopen toeslagen mis
Onlangs was nog in het nieuws dat veel ouderen toeslagen mislopen waar ze wel recht op hebben. "Het stelsel is ontoegankelijk waardoor veel ouderen geen huur- en zorgtoeslag aanvragen, terwijl ze er wel recht op hebben", aldus CDA-Kamerlid Evert Jan Slootweg. Ouderenorganisatie ANBO pleit ervoor om toeslagen automatisch toe te kennen, op basis van de inkomens die de Belastingdienst vaststelt.
Toeslagen aanvragen kost niets!
Radar besteedde vorig jaar aandacht aan Zorgtoeslag.nl. Deze website kan voor jou zorgtoeslag aanvragen, maar dat kost je dan wel veertig euro. Zorgtoeslag.nl functioneert als intermediair tussen aanvrager en de Belastingdienst. Mensen die geen DigiD hebben kunnen via deze website zorgtoeslag aanvragen. Een DigiD aanvragen is gratis, een toeslag aanvragen ook. Bespaar jezelf dus vier tientjes en vraag geen zorgtoeslag aan via Zorgtoeslag.nl.
Toeslagen: zo vraag je ze aan
Reageren?
Dat kan onder dit artikel op de website van Radar of plaats een reactie op de Facebookpagina van Radar. Dit artikel en meer consumentennieuws in je mailbox? Meld je dan aan voor de gratis nieuwsbrief van Radar.