Binnenland

Wat houdt het telefoonkrediet in?

foto: ANP Fotofoto: ANP Foto
  1. Nieuwschevron right
  2. Wat houdt het telefoonkrediet in?

[AVROTROS] Je wil een mobiel telefoonabonnement afsluiten of verlengen en je wil daarbij ook een nieuwe telefoon. Sinds 1 mei 2017 zijn de regels daarvoor veranderd en kan je te maken krijgen met het telefoonkrediet, maar wat is dat eigenlijk?

Video niet beschikbaar

Voorheen was het zo dat je een telefoonabonnement afsloot waarbij je twaalf of 24 maanden lang een bedrag betaalde voor je telefoon en je abonnement. De rechter heeft eerder bepaald dat dit eigenlijk een vorm van krediet is en dat dat geregistreerd moet worden.

Wat is er veranderd?

Sinds 1 mei 2017 zie je bij het afsluiten van een nieuw abonnement of het verlengen van een bestaand abonnement twee kosten: de maandelijkse kosten voor het abonnement en de kosten voor de telefoon. Ook moet de aanbieder waarschuwen dat geld lenen geld kost, ook in reclame-uitingen.

Wat betekent dit voor consumenten?

Als de prijs van het toestel hoger is dan 250 euro en je betaalt het toestel niet binnen drie maanden af, dan moeten telefoonproviders of -verkopers vragen wat je inkomen is, legt Ben Woldring van Bellen.com uit. Ook wordt er gevraagd wat de gezinssituatie is en hoeveel er aan woonlasten wordt betaald. Met deze inkomenstoets wordt gekeken of je de kosten wel kan betalen. Je gaat immers een lening (krediet) aan voor de mobiele telefoon. Als het krediet niet meer dan duizend euro is, hoef je geen schriftelijke bewijsstukken aan te leveren.

Waarom bestaat het telefoonkrediet?

Het telefoonkrediet is er om te voorkomen dat er een te hoge schuldenlast bij consumenten ontstaat waardoor zij in financiële problemen kunnen komen, zo legt de Autoriteit Financiële Markten (AFM) uit. "Mobiele telefoons zijn de afgelopen jaren geavanceerder en daardoor veel kostbaarder geworden. Dit betekent dat je als consument steeds grotere leningen aangaat bij het afsluiten van een telefoonabonnement in combinatie met een mobiele telefoon." De AFM heeft hier een lijst met veelgestelde vragen over het telefoonkrediet opgesteld.

De AFM zegt dat het niet verstandig is te liegen over je inkomen. "Als blijkt dat een klant opzettelijk verkeerde informatie heeft gegeven aan de kredietverstrekker, kan dit consequenties hebben voor de overeenkomst die is gesloten tussen kredietverstrekker en klant. Een klant kan dus niet zomaar een bedrag aan inkomen noemen."

Registratie bij BKR

Een telefoonkrediet wordt geregistreerd bij het Bureau Krediet Registratie (BKR). Dit is een positieve registratie. Die heb je ook als je een creditcard hebt. Een positieve BKR-registratie kan gevolgen hebben voor hoeveel je kan lenen, bijvoorbeeld als je een hypotheek wil aanvragen.

Hoe kan je een BKR-registratie vermijden?

Koop de telefoon los of eentje die goedkoper is dan 250 euro of betaal zoveel zelf dat het af te betalen bedrag onder de 250 euro ligt, zo tipt Ben Woldring van Bellen.com. "Als je partner wel inkomen heeft kan je het abonnement ook laten overzetten naar je partner, maar dit is omslachtig en meestal niet gratis." Als je de telefoon in z'n geheel betaalt heb je niet te maken met het telefoonkrediet en betaal je alleen de maandelijkse abonnementskosten.

Wat houdt het telefoonkrediet in?

Reageren?

Dat kan onder dit artikel op de website van Radar of plaats een reactie op de Facebookpagina van Radar. Dit artikel en meer consumentennieuws in je mailbox? Meld je dan aan voor de gratis nieuwsbrief van Radar.

Ster advertentie
Ster advertentie