Hoe kom je van je dode huisdier af?
- Nieuws
- Hoe kom je van je dode huisdier af?
[AVROTROS] Wat moet je doen als je kat, hond, vogel, goudvis of ander huisdier is overleden? Mag je die dan in je eigen tuin of het park in de buurt begraven? Of moet dat op een speciale begraafplaats of crematorium voor huisdieren? We leggen de regels uit voor de verwerking van dode dieren.
Video niet beschikbaar
Het overlijden van een gezelschapsdier is een groot verlies. Wat moet je er dan mee? Voorheen waren de regels in gemeenten onduidelijk, want in de ene gemeente mocht je je overleden kat wel in je eigen tuin begraven, maar in de andere gemeente niet. De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) heeft inmiddels duidelijke regels opgesteld.
Praat met de eigenaar
Dierenarts Piet Hellemans krijgt vaak te maken met dieren die moeten worden ingeslapen. Hij bespreekt dan met de eigenaar wat er met het overleden dier moet gebeuren. Soms willen mensen hun overleden dier meenemen naar huis. "Als de eigenaar het niet meeneemt, dan doe ik het dier eerst in een zak, omdat er ontlasting kan vrijkomen. Wanneer de kadaverdestructie het dier komt ophalen leg ik hem eerst nog in de vriezer. Voor crematie hoeft dat niet, dan wordt het namelijk eerder opgehaald."
Wat zijn de regels?
Je mag een gezelschaps- of huisdier in je eigen tuin begraven. Dit zijn bijvoorbeeld honden, katten, fretten, cavia's of hamsters. Er is wel een minimale diepte van 75 centimeter vereist en er moet voldoende ruimte in de tuin zijn.
Je kan een dood dier ook laten verwerken door de kadaverdestructie. Dat kost vijftien tot twintig euro, zegt Hellemans. Cremeren samen met andere dieren is ook een optie voor twintig tot tachtig euro. "Je kan een dier ook individueel cremeren. De as kan je in een urn stoppen, verwerken in een hangertje of tatoeage. Je kan de as ook verspreiden. Ook het dierenhaar kan je verwerken in een hangertje. Met een poot kan je een gipsafdruk maken. Je kan een dier ook laten opzetten."
Het is ook mogelijk om dieren te begraven op een speciale dierenbegraafplaats.
Wat doe je met een overleden goudvis?
Een overleden goudvis die gezond was, kun je prima in de vuilnisbak doen, volgens Hellemans. "Als hij ziek is niet. Vissen kunnen bacteriën en virussen verspreiden als je ze door het toilet spoelt. Dan komt hij in het riool een molentje tegen dat hem vermaalt." Hellemans zegt dat vissen bij hem gratis geëuthanaseerd kunnen worden. "Met een scherpe schaar knippen we de kop eraf. Grotere vissen krijgen een injectie recht in het hart."
Wat moet je niet doen met een overleden dier?
Overleden gezelschapsdieren kan je maar beter niet op kamertemperatuur houden. De ontlasting loopt dan weg, het dier kan gaan rotten en er komen vliegen op af. "Met de gezondheidsrisico's voor de mens valt het wel mee, maar een ontbindend dier bij je houden is traumatisch voor je rouwproces."
Neem je zorgplicht serieus
Hellemans zegt dat eigenaren van huisdieren serieus moeten omgaan met hun zorgplicht. "Bespaar het dier een lijdensweg. Laat het sterfproces niet over aan 'de natuur' of het dier." Hellemans zegt dat hij vaak hoort dat mensen te laat waren met het besluit tot inslapen van hun huisdier. "Doe het eerder drie weken te vroeg dan te laat. Van alle manieren van doodgaan is die van de dierenarts de rustigste manier."
Huisdier overleden: hoe kom je ervan af?
Reageren?
Dat kan onder dit artikel op de website van Radar of plaats een reactie op de Facebookpagina van Radar. Dit artikel en meer consumentennieuws in je mailbox? Meld je dan aan voor de gratis nieuwsbrief van Radar.