Binnenland

Waarom betaal je als alleenstaande reiziger nog zo veel?

foto: ANP Fotofoto: ANP Foto
  1. Nieuwschevron right
  2. Waarom betaal je als alleenstaande reiziger nog zo veel?

[AVROTROS] Singles die met een pakketreis op vakantie willen, betalen daar nog steeds de hoofdprijs voor. Het blijkt een grote frustratie te zijn voor alleenstaande reizigers. Waarom betaal je in je eentje meer dan met z'n tweeën?

Video niet beschikbaar

Thea van Alebeek boekte een reis bij Vakantiediscounter. Ze dacht een goede deal te hebben, maar kort na de boeking ontdekte ze dat de reis voor twee personen bijna even duur was. Het verschil op de totale rekening was slechts 41,50 euro. Thea betaalde 1209 euro voor haar vakantie naar Sicilië, maar voor twee personen zou dat 1250,50 euro kosten. Oftewel: 625,25 euro per persoon.

Hoe kan dat?

Vakantiediscounter zegt het verschil ontstaat, omdat de prijzen voor een één- en tweepersoonskamer vrijwel gelijk zijn. "Het is aan de klant om te bepalen of ze wel of niet op een prijs ingaan."

Mag je meer vragen voor een alleenstaande reiziger?

Volgens advocaat Caspar Janssens van Kneppelhout & Korthals Advocaten mag het, maar is het volgens hem wel raar. "Je hoeft geen reisovereenkomst te sluiten als je het te duur vindt. Aan de andere kant is het in de algemene wet gelijke behandeling verboden te discrimineren. Ik ben benieuwd hoe het College voor de Rechten van de Mens hierover denkt."

Janssens adviseert mensen die dit soort prijsverschillen tegenkomen om bij de reisorganisatie te vragen waarom je als single meer betaalt. "Misschien zijn er alternatieven beschikbaar."

Hoe kan je als alleenstaande betaalbaar op reis?

Overweeg om zelf een reis samen te stellen. Dus boek een losse vlucht en accommodatie. Het kan je zomaar honderden euro's schelen. Je houdt op die manier zelf de kosten van je reis in de gaten en kan aanpassen waar nodig. Daarnaast ben je veel flexibeler in wat je boekt. De prijs van een vakantie is van veel factoren afhankelijk, maar de accommodatie zorgt veelal voor een groot deel van de rekening. Over het algemeen zijn pakketreizen meer gericht op stelletjes of groepen vrienden, dan op alleenstaanden.

Bij groepsreizen betaalt iedereen evenveel. Dus een alleenstaande reiziger betaalt net zoveel per persoon als een echtpaar. Je wordt dan met een andere alleenstaande reiziger op een kamer ingedeeld. Wil je per se een eigen kamer? Dan moet je daar wel een toeslag voor betalen.

Reisjournalist Hans Avontuur zegt dat het soms best kan lonen om een pakketreis te boeken in plaats van alles los te boeken. Je moet dan heel goed de rekensom maken door de prijs van alle losse onderdelen te vergelijken. Avontuur zegt dat het voor de hotelier niet uitmaakt wie er in de kamer zit, die wil de kamer gewoon verkopen. Hij zegt dat je eigenlijk gewoon je eigen reisbureau moet zijn. Als alleenstaande kan je besparen op het kiezen van de reisperiode. Buiten de dure zomervakanties scheelt het een hoop.

De volledige reactie van Vakantiediscounter is hier te lezen.

Waarom betaal je als alleenstaande reiziger nog zo veel?

Reageren?

Dat kan onder dit artikel op de website van Radar of plaats een reactie op de Facebookpagina van Radar. Dit artikel en meer consumentennieuws in je mailbox? Meld je dan aan voor de gratis nieuwsbrief van Radar.

Ster advertentie
Ster advertentie