Binnenland

Uber rijdt fietser aan en wijst aansprakelijkheid af

foto: Pixabayfoto: Pixabay
  1. Nieuwschevron right
  2. Uber rijdt fietser aan en wijst aansprakelijkheid af

[AVROTROS] Je fietst op het fietspad als je door een taxichauffeur van Uber wordt aangereden. Vervolgens beland je in het ziekenhuis met letsel aan je onderbeen. Je denkt dat de schade wel vergoed wordt door de bestuurder, maar die reageert nergens op. Wat moet je doen?

Video niet beschikbaar

Simone fietste op het fietspad in Amsterdam toen op de kruising van de Marcusstraat en de Wibautstraat een taxichauffeur haar omver reed toen hij wilde afslaan. Het gevolg was dat Simone hard onderuit ging. De schade: een kapotte fiets en een hoop medische kosten, want haar enkelbanden waren afgescheurd en er zat een scheurtje in het enkelbot. De taxichauffeur reed op dat moment een rit voor Uber met een passagier. Aangezien Simone snel naar het ziekenhuis wilde en de bestuurder naar zijn bestemming, besloten ze gegevens uit te wisselen.

Bestuurder weigert medewerking

Het hebben van een WA-verzekering is verplicht voor taxichauffeurs. De bestuurder weigerde echter aan te geven waar hij verzekerd was. Wel wilde hij zijn voornaam, achternaam en telefoonnummer doorgeven. Simone mocht geen foto maken van z'n rijbewijs. Na het ongeluk heeft ze nog meerdere keren contact gezocht met de bestuurder, maar die heeft nooit meer gereageerd. De telefoon wordt niet meer opgepakt, appjes worden wel gelezen, maar een reactie blijft uit. Waarom de bestuurder zijn verzekeraar niet wil opgeven blijft onbekend. De auto is namelijk wel verzekerd, blijkt uit kentekengegevens. Dat moet ook, want de bestuurder rijdt met een blauwe kentekenplaat.

Uber werkt niet mee

Simone wendt zich tot taxidienst Uber waar de bestuurder voor werkt. Haar klacht wordt eerst beantwoord door een Nederlandse medewerker, maar wordt vervolgens naar een Engelstalige collega doorgezet. Ze vraagt naar de gegevens van de bestuurder, zodat ze hem aansprakelijk kan stellen. Uber zegt dat ze omwille van de privacy geen gegevens kunnen geven en verwijst haar naar de politie.

Wie is er nu aansprakelijk?

Verkeersrechtadvocaat Bert Kabel van SMART Advocaten zegt dat de bestuurder van de auto aansprakelijk is voor de schade. De bestuurder had de fietser, die op een fietspad reed, voorrang moeten verlenen. "De fietser is een zwakkere verkeersdeelnemer." Kabel legt uit dat in de wet (artikel 185 Wegenverkeerswet) staat dat de automobilist voor 100% aansprakelijk is voor de schade tenzij hij kan bewijzen dat er overmacht is. Dat wil zeggen dat hij er helemaal niets aan kon doen. Dit laatste zal zich niet snel voordoen."

Uber: wij zijn niet aansprakelijk

Als Radar met Uber contact zoekt krijgt de redactie een soortgelijk antwoord als Simone:

"We vinden de situatie erg spijtig en nemen elk incident uiterst serieus. Na melding van het voorval via de app hebben wij contact gehad met de vrouw in kwestie en onze hulp aangeboden. Ook hebben we gesproken met de chauffeur en de passagier van de betreffende Uber-rit om meer inzicht te krijgen in de situatie. Vanwege privacywetgeving mogen wij helaas geen gegevens van chauffeurs verstrekken tenzij de betreffende chauffeur hier expliciet toestemming voor geeft of hier aan een aangifte aan ten grondslag ligt. We hebben het slachtoffer dan ook geadviseerd om zich te melden bij de politie en zullen vanzelfsprekend onze volledige medewerking verlenen om de situatie zo snel als mogelijk voor haar op te lossen."

Uber wil niet reageren in de uitzending en blijft zich beroepen op de juridische kant van het verhaal. Dat is dat Uber op geen enkele manier aansprakelijk is, ondanks dat een chauffeur op dat moment een rit voor Uber uitvoerde en gebruik maakt van het taxiplatform voor ritten. Dat voelt als 'we nemen de chauffeur in bescherming'.

Aangifte wordt niet opgenomen

Als Simone zich meldt bij de politie om een afspraak te maken voor het doen van aangifte, krijgt ze drie keer te horen dat dat niet mogelijk is. Ze moet de zaak maar gaan regelen met haar verzekering. Ondertussen reageert de bestuurder nog steeds nergens op.

Politie moet aangifte opnemen

Mag de politie weigeren een aangifte op te nemen? "De politie dient in ieder geval de aangifte op te nemen", zegt verkeersrechtadvocaat Bert Kabel. "Wat zij vervolgens met de aangifte doen, is een tweede vraag." Volgens Kabel heeft aangifte doen zeker zin. De automobilist heeft zich in ieder geval schuldig gemaakt aan diverse overtredingen. Deze staan beschreven in artikel 5 van de Wegenverkeerswet.

Een woordvoerder van de politie in Amsterdam reageert dat er sprake is van het toebrengen van letsel. Dit is omschreven in artikel 6 van de Wegenverkeerswet. Simone is nu immers wekenlang uit de running is door het gipsbeen. De politie zegt dat het in dit soort gevallen altijd belangrijk is zo snel mogelijk aangifte te doen.

Wat moet je doen als je bent aangereden?

Of er wel of niet politie moet komen hangt af of er letsel is. Als een fietser ernstig letsel heeft wordt er 112 gebeld. De politie komt dan ook. Die maakt een rapport op, hoort alle partijen en de fietser kan aangifte doen. "De politie zal niet snel ter plaatse komen als er sprake is van lichte materiƫle schade, tenzij er een vermoeden is van rijden onder invloed of gevaarlijk rijgedrag." Op een rijtje zijn dit de juiste stappen bij een aanrijding:

  • Breng jezelf en anderen in veiligheid. Zorg voor eventuele gewonden.

  • Bel 112 als er gewonden zijn of ernstige schade is. Zonder ernstige schade of gewonden kan je de afwikkeling zelf regelen.

  • Ga nooit weg bij het ongeluk zonder je gegevens aan de andere partij te geven. Dit is strafbaar, ook bij een lichte aanrijding.

  • Schades kan je direct afhandelen via een Europees schadeformulier of Mobielschademelden.nl.

  • Hou een overzicht bij van alle kosten die ontstaan zijn door de aanrijding.

Niemand wil je helpen: waar kan je terecht?

Wat kan je doen als jou dit zou overkomen en je krijgt overal nul op het rekest? Simone heeft haar fiets verzekerd bij een verzekeraar met een dekking voor ongevallen en rechtsbijstand. Kabel adviseert dat ze de zaak aanmeldt bij haar verzekeraar met het verzoek de schade te verhalen. "Verzekeraars kunnen aan de hand van het kenteken van een auto in het kentekenregister zien bij welke verzekeraar dat voertuig verzekerd is. Haar verzekeraar kan dan de verzekeraar van de auto (of de bestuurder van de auto) aansprakelijk stellen voor de schade."

Oplossing dichterbij?

Aangezien Uber de aansprakelijkheid van de hand wijst, neemt de redactie nogmaals contact op met het taxibedrijf om de zaak te bespreken. Op 8 juni reageert Uber aan het eind van de middag dat "wij hem (de bestuurder red.) lopende het onderzoek deactiveren / toegang tot de app ontzeggen". Dit wordt bevestigd als de redactie een telefoontje krijgt van Simone dat zij is gebeld door Thijs Emondts, general manager Uber Nederland. Ook is de chauffeur 's middags langsgekomen op het kantoor in Amsterdam om over de situatie te praten.

Inmiddels heeft de bestuurder zijn verantwoordelijkheid genomen en heeft hij een afspraak gemaakt om met Simone op zaterdagochtend 9 juni alsnog een schadeformulier in te vullen. Ook kan ze alsnog aangifte doen bij de politie.

Update 9 juni 2018

De Uber-chauffeur heeft een kwartier voor de afspraak afgezegd. Daarmee weigert hij zijn wettelijke verplichting om mee te werken aan de afhandeling.

Radar houdt de afwikkeling van de zaak in de gaten.

Uber rijdt fietser aan en wijst aansprakelijkheid af

Reageren?

Dat kan onder dit artikel op de website van Radar of plaats een reactie op de Facebookpagina van Radar. Dit artikel en meer consumentennieuws in je mailbox? Meld je dan aan voor de gratis nieuwsbrief van Radar.

Ster advertentie
Ster advertentie