Binnenland

Weg met die verpakkingen: 13 tips voor minder afval

foto: Pixabayfoto: Pixabay
  1. Nieuwschevron right
  2. Weg met die verpakkingen: 13 tips voor minder afval

[AVROTROS] Vrijwel alles dat je koopt is verpakt: vlees, brood, een nieuwe televisie, een flesje water. Elke dag openen we gemiddeld zeven verpakkingen. Recyclen is heel goed, maar de berg afval verkleinen is beter. We zetten 13 tips voor je op een rijtje hoe jij kan bijdragen aan een beter milieu.

Video niet beschikbaar

Uit cijfers van Milieu Centraal komt naar voren dat we dagelijks zeven verpakkingen openen. Een vijfde van ons afval bestaat uit verpakkingen zoals een plastic folie om een komkommer of het piepschuim dat om je nieuwe televisie zit. Elke Nederlander produceert jaarlijks zo'n 500 kilo afval. Dat is 8.603.614.000 kilo. Daarvan kunnen we zeker een tiende voorkomen door bewuster om te gaan met verpakkingen.

Lastig in het begin

Emily Townley is blogger van Levenzonderafval.com. Ze leeft de afgelopen vijf jaar zo verpakkingsloos mogelijk. Ze vertelt dat in het begin van haar verpakkingsloze bestaan het best lastig was om geen afval te produceren. "Tegenwoordig zit bijna alles verpakt in plastic. Na een paar weken lukte het om bijna geen afval te maken. Helaas is niet alles verkrijgbaar zonder verpakking. Ik doe mijn best om altijd alternatieven te zoeken." Townley vertelt dat ze alleen maar 'pure producten' koopt en veel dingen zelf maakt.

Vermijd single-use-products

Het gros van de verpakkingen en plastic zijn producten die je maar één keer gebruikt, zoals een plastic zakje als je een croissantje koopt en rietjes. Die gooi je meestal weg nadat je ze gebruikt hebt. Komkommers zitten tegenwoordig vaak in plastic. Dat heeft als voordeel dat ze langer goed blijven. "Als de komkommer van ver komt is dat nodig, maar haal hem van dichtbij." Er zijn legio opties, zoals de groenteboer, een boerenwinkel of op de markt.

Investeer in katoenen tassen of bijenwasdoek

Om je groenten, fruit, brood en koekjes in mee te nemen kan je katoenen tasjes of verpakkingen gebruiken. Heel veel winkels vinden het geen probleem als je een eigen, duurzamer, tasje hebt om brood in te doen. Daar wordt dan ook het prijslabel op geplakt. Voor kaas zijn speciale bijenwasdoeken heel handig.

Neem weckpotten mee

Zoek je natte producten die je niet kan vervoeren in katoenen tassen? Neem dan weckpotten mee naar de winkel of markt. Weckpotten kan je ook prima gebruiken in winkels waar je losse thee of koffie kan kopen. Je kan de weckpotten ook voor jam gebruiken. Zelf jam maken is niet alleen leuk, maar vermindert ook je afvalproductie.

Recycle je eierdoosje

Er zijn ook winkels waar je losse eieren kan kopen. Neem elke keer dat je eieren gaat kopen dezelfde doos mee. Dat scheelt steeds een nieuwe verpakking.

Pers zelf sinaasappels

Sinaasappelsap uit een pak? Veel beter is om losse perssinaasappels te kopen en het sap in een glazen fles te schenken.

Koop in bulk

Niet iedereen zal er de opslagruimte voor hebben, maar als je in bulk koopt zorgt dat voor veel minder afval dan al die kleine verpakkingen.

Maak je eigen verzorgingsproducten

Deodorant, afwasmiddel en vloeibare zeep kan je heel makkelijk zelf maken. Er staan legio 'recepten' op internet hoe je dat moet doen. Dat bespaar elke keer weer een verpakking.

Hergebruik lege schoonmaakmiddelflessen

Ook voor het maken van je eigen schoonmaakmiddeltjes zijn er voldoende tips op internet te vinden, maar recycle wel de fles van je eenmalige aankoop. Zodra je allesreiniger op is kan je de fles nog jarenlang gebruiken.

Koop een goede waterfles

Elke keer krijg je een plastic flesje als je water koopt, maar investeer in een goede waterfles en tap je eigen kraanwater. Stukken goedkoper en veel beter voor het milieu.

Tap je eigen melk

Er zijn boerderijen waar je zelf rauwe melk kan tappen. Vergeet niet een glazen fles van huis me te nemen.

Ga naar een verpakkingsvrije winkel!

In Leiden kan je bij De Verpakkingsvrije Winkel producten kopen die je in eigen meegebrachte potjes en bakjes doet. Het gaat dan met name om kruiden, bonen, noten en graanproducten.

Zonder verpakkingen leven = geld besparen

Townley zegt dat het goedkoper is om zonder verpakkingen te leven. "Je gaat bewuster boodschappen doen en geeft daardoor minder uit. Je koopt alleen wat je nodig hebt. Wat je hebt kan langer meegaan." Ze zegt dat champignons langer meegaan in een katoenen zak in de koelkast dan in een plastic doosje. "Bewuster over verpakkingen nadenken, betekent ook dat je alternatieven zoekt, zoals rondkijken in een tweedehandswinkel of als je iets kan delen met iemand.

Verbouw je eigen groenten

Margreet stuurde een appje naar Radar en vertelde dat ze de helft van alle groente zelf verbouwt. Dat scheelt natuurlijk enorm veel plastic zakjes en folie in de supermarkt.

Weg met die verpakkingen: 13 tips voor minder afval

Reageren?

Dat kan onder dit artikel op de website van Radar of plaats een reactie op de Facebookpagina van Radar. Dit artikel en meer consumentennieuws in je mailbox? Meld je dan aan voor de gratis nieuwsbrief van Radar.

Ster advertentie
Ster advertentie