Omstreden vliegveld in Frankrijk moet er tóch komen
- Nieuws
- Omstreden vliegveld in Frankrijk moet er tóch komen
Emmanuel Macron maakt een vliegende start als president, maar in het najaar krijgt hij het moeilijk. Dan moet hij een knoop doorhakken over de aanleg van een omstreden vliegveld twintig kilometer buiten Nantes, bij het plaatsje Notre-Dame-des-Landes.
De plannen voor deze luchthaven stammen uit de jaren zestig, maar er is altijd veel verzet tegen geweest. Vooral uit de milieuhoek. Het terrein waar het vliegveld moet komen, wordt al sinds 2008 bezet door milieu-anarchisten. Op dit moment leven er 200 tegenstanders, die niet van plan zijn te vertrekken. Zij noemen dit terrein een ‘zone à défendre’, een plek die verdedigd moet worden.
'Samen delen'
De ‘zadisten’ proberen zoveel mogelijk autonoom te leven. Ze kweken eigen groenten en eten ook hun eigen dieren op. "We willen niet afhankelijk zijn van het kapitalisme", zegt Camille, die al zes jaar op de zad woont. Zijn echte naam wil hij niet geven. "Het doel is niet om alles zelf te doen, maar wel genoeg om van een eerlijk systeem te leven, dat gebaseerd is op samen delen en niet op persoonlijke belangen."
Er is voor hem een duidelijke band tussen strijden tegen het vliegveld en hun levensstijl. "We strijden niet per se tegen het vliegveld, maar tegen de wereld die dat vliegveld vertegenwoordigt. Tegen de wereld waarin alles draait om economische groei, ten koste van mensen en de natuur. Zo’n luchthaven is het symbool van de stompzinnigheid van die wereld, die ook nog eens een op een belangrijk ‘drasland’ komt, een soort moeras met een grote biodiversiteit."
Voorstanders
Er zijn natuurlijk ook voorstanders van een vliegveld bij Notre-Dame-des-landes. Bijvoorbeeld de burgervereniging ‘Des Ailes pour l’Ouest’, ‘vleugels voor het westen’, die 4000 leden telt.
Voorzitter Alain Mustière: "Het huidige vliegveld, Nantes Atlantique, kan niet kan worden uitgebreid, want het ligt klem tussen een natuurgebied en de stad. De vliegtuigen vliegen nu erg laag over, dat geeft overlast en het is gevaarlijk. Er is behoefte aan een grotere, nieuwe luchthaven, want het huidige is te klein. Het is al verzadigd en het aantal reizigers groeit nog."
'Dat vliegveld komt er'
Mustière is duidelijk: weg met de zad. "Je mag het niet eens zijn met de bouw. Maar er liggen 168 gerechtelijke uitspraken, die de aanleg geen strobreed in de weg leggen. Vorig jaar is er een referendum geweest onder de inwoners van het departement: 55 is voor. We wachten nu tot de overheid de zad gaat ontruimen en met de werkzaamheden gaat beginnen. Dat vliegveld komt er, dat kan niet anders.”
Drie mediators
Volgens Mustière is de nieuwe president voor de aanleg van een nieuw vliegveld. Toch wil hij geheel volgens de methode-Macron nog eens iedereen aan het woord laten. Hij heeft drie mediators aangesteld, die begin december rapporteren.
De gasflessen liggen klaar
Macron zit ermee in zijn maag, want of er nu wel of geen vliegveld komt: hij kan de zad niet blijven tolereren. Een eventuele ontruiming gaat waarschijnlijk gepaard met flink wat geweld. De zadisten hebben al autobanden verzameld die ze op de weg kunnen gooien om in de fik te steken, om zo de ordediensten te vertragen. Ook gasflessen liggen al klaar om ze op afstand te houden.
Camille is niet erg ongerust. "In 2012 hebben ze al eens geprobeerd om ons te verjagen, maar na drie maanden hebben ze dat opgegeven. Wat het vliegveld betreft; die strijd gaan wij wel winnen. We zullen zien of we een deel van de zad kunnen veiligstellen."
Het geweld komt namelijk niet van hun kant, zegt hij. "Maar als ik een klap krijg, sla ik wel terug. Ik ben Jezus niet, ik keer de politie niet mijn andere wang toe. De ME valt aan, wij niet."