Buitenland

Deze IJslandse bankier vindt zijn gevangenisstraf onterecht

foto: Martijn Grimmiusfoto: Martijn Grimmius
  1. Nieuwschevron right
  2. Deze IJslandse bankier vindt zijn gevangenisstraf onterecht

IJsland is het enige land dat na de bankencrisis bankiers heeft vervolgd en veroordeeld. Sommige zelfs tot meerdere jaren gevangenisstraf. Een van die bankiers is Sigurður Einarsson. In 2008, toen de banken IJsland omvielen, was hij voorzitter van de Kaupthing Bank. Twee jaar geleden werd hij veroordeeld tot vier jaar cel. Hij zat anderhalf jaar van zijn straf uit en mag de rest van die tijd thuis en op kantoor uitzitten met een enkelband.

Bekijk hier de reportage van Martijn Grimmius

Video niet beschikbaar


Voor 2008 ging het ontzettend goed met de bankensector. De bomen leken tot in de hemel te groeien en de rente was in tegenstelling tot veel Europese landen erg hoog. Voor veel mensen in Europa reden om geld te lenen tegen een lage rente en dat vervolgens weg te zetten op een IJslandse rekening, tegen een hoge rente. Dat gaat goed zolang er voldoende vertrouwen is en er voldoende nieuw geld binnenkomt.

Maar wanneer investeringen tegenvallen en er geen vertrouwen meer is, stort het kaartenhuis in elkaar. De banken leken een zeepbel te creëren, die op den duur wel uit elkaar moest spatten. NPO Radio 1-verslaggever Martijn Grimmius zocht Sigurður Einarsson, op in Reykjavik.

Hoe gaat het met u?
Het gaat goed met me. Als je onschuldig bent, voel je je goed.

Zag u deze crisis aankomen?
Absoluut niet, ik zag het niet aankomen. En ik vraag me ook af, waarom de mensen die het wél zagen aankomen, de Centrale Bank bijvoorbeeld, zij niet aan de bel trokken?

Wat dacht u toen u vervolgd werd?
Het was een ramp dat er een speciale aanklager werd ingesteld. Hij werd beloond om hoe veel mensen hij aanklaagde. Hij zocht er gewoon naar. Alle mensen die veroordeeld zijn, zijn mensen uit de private sector. Niemand van de Centrale Bank en financiële autoriteiten zijn vervolgd.

Ik heb altijd gedacht dat de rechters naar wet zouden kijken, maar dat is helaas niet gebeurd. Zij hebben eigenlijk de wet gebroken om mijzelf en andere bankiers te veroordelen.

Sigurður Einarsson

Waren de rechters bevoordeeld door de publieke opinie?
Absoluut. Mijn zaak was een high-profile case was in IJsland. We verkochten aandelen van de bank, met geld dat ook geleend was van de bank. Onder andere daarvoor ben ik veroordeeld voor het breken van vertrouwen en markt-manipulatie.

Maar de bank was zeker beter af, na die transactie. En ik geloof dat wij alles volgens het boekje hebben gedaan. Er zijn geen documenten dat ik persoonlijk betrokken was bij die transactie, maar ik werd alsnog vervolgd omdat ik voorzitter van de bank was.

Wat zijn de financiële gevolgen voor u?
Je zal hard moeten zoeken om iemand te vinden die meer heeft verloren aan het instorten van de sector dan ik. Ik ben alles verloren. Ik ben persoonlijk failliet. Maar mensen hoeven geen medelijden met me te hebben. Maar mensen moeten wel naar de feiten van deze zaak kijken en zullen dan tot de conclusie komen dat ik geen wet overtreden heb.

Hoe ziet u de toekomst?
Ik neem het nu één dag tegelijk. Ik moet mijn straf uitzitten en daarna kijk ik hoe ik verder ga.
Ster advertentie
Ster advertentie