Buitenland
AVROTROS

Tweets Trump mogen niet terugkeren: 'Na verwijderen account daalde desinformatie op Twitter significant'

foto: AFPfoto: AFP
  1. Nieuwschevron right
  2. Tweets Trump mogen niet terugkeren: 'Na verwijderen account daalde desinformatie op Twitter significant'

Het Amerikaanse Nationaal Archief wil de tweets van Donald Trump opnieuw plaatsen, op hun eigen Twitter-account. Het tech-platform steekt daar een stokje voor. Logisch, want het past niet in de huisregels van Twitter. Dat zegt Amerika-deskundige Kirsten Verdel in Blok&Toine.

Verdel memoreert de reden van het schorsen van Trumps account. "De impact is te vaak negatief geweest, met doden in het Capitool tot gevolg." Daar trok Twitter een lijn. "Zij zeggen: onze huisregels verbieden om op te roepen tot geweld. Net als dat een restaurant niet zeggen dat je bij hen dingen wilt doen."

Eigen platform?

"Als Trump een platform wil hebben waar hij van alles kan roepen, moet hij zelf iets oprichten", zegt Verdel. Iets dat ondanks eerdere geruchten nog steeds niet is gebeurd.

De tweets van Trump zijn niet verdwenen, denkt Verdel. "Twitter heeft de berichten vast nog. Daarnaast zijn er allerlei organisaties die de tweets al hebben gedownload, omdat heel veel mensen de waarde ervan inzien. Linksom of rechtsom zullen ze ervoor zorgen dat het Nationaal Archief het ergens publiceert."

Manipulatie

Toch wil het Archief de tweets het liefst van Twitter zelf krijgen, legt Verdel uit. "Andere partijen zouden tweets kunnen hebben veranderd, verwijderd. Dus ze halen de teksten het liefst van Twitter zelf."

Het gaat dan om de tweets van twee accounts: @POTUS (het officiële presidentsaccount dat nu door president Biden is overgenomen, red.) en zijn privé account: @RealDonaldTrump. "Die is interessanter", zegt Verdel. "Dat zijn de uitspraken die impact hebben gehad, en waarop veel polariserende informatie of disinformatie werd gedeeld. Toen het account offline werd gehaald, daalde het aandeel desinformatie op Twitter met 73 procent"

Censuur

Ondertussen klagen met name Republikeinen al geruime tijd dat de bedrijven uit Silicon Valley vooral conservatieven de mond snoeren. "Dat klopt natuurlijk", zegt Verdel. Maar: "Ze zijn voortdurend bezig met het afwegen van grondrechten. Verbod op haat, maar aan de andere de vrijheid van meningsuiting. En de vraag is: wil je dat die afweging door de politiek of door techplatforms wordt gemaakt?"

Blok&Toine

Mischa Blok en Toine van Peperstraten zoomen in op wat het nieuws voor jou betekent en zijn daarbij ook geïnteresseerd in jouw ervaringen. Maandag tot en met donderdag van 14.00 tot 16.00 uur.

Ster advertentie
Ster advertentie