Met wie gaat Europa naar de maan?
- Nieuws
- Met wie gaat Europa naar de maan?
"Er is een ongelofelijke activiteit rondom de maanprogramma's, niet alleen door landen maar ook door allerlei commerciële bedrijven. Daarbij is het belangrijk dat Europa bruggen kan bouwen en samen gaat werken met alle mogelijke partijen." Daarvoor pleit ruimteonderzoeker Angelo Vermeulen, die onder meer de ESA adviseert, in het NPO Radio 1-programma 1 op 1.
Met wie gaat Europa naar de maan?
Amerika heeft aangegeven de wereldleider te willen zijn op dit gebied. Maar China is op dit moment het land met de meeste raketlanceringen. En ook Rusland en India laten zich niet onbetuigd. Afgelopen weekend was in Washington DC het mondiale ruimtevaartcongres. "Daar zijn de Chinezen vakkundig geweerd. Zogenaamd omdat ze te laat waren met hun visumaanvraag", zegt Vermeulen.
Verbod op samenwerking China
"Ruimtevaart is altijd een combinatie van wetenschappelijk onderzoek en geopolitiek. En dat levert spanning op", aldus Vermeulen. Dat het de NASA bij wet verboden is om samen te werken met China, noemt hij slecht voor de vooruitgang. "Wat dat betreft hebben de Europeanen een gunstiger positie, die kunnen en mogen met iedereen samenwerken."
Eind deze maand gaan Europese ministers beslissen aan welke projecten het Europese ruimtevaartbudget gegund zal worden. China en Rusland hebben aangegeven dat ze graag met de ESA willen samenwerken om ruimtemissies naar de maan uit te voeren. Wat Vermeulen betreft kiest Europa zeker niet voor exclusieve samenwerking met de Amerikanen.
VS-vicepresident Mike Pence hield afgelopen weekend over ruimtevaart een 'America First'-speech op de jaarlijkse hoogmis voor de ruimtevaart. "Het kwam als een koude douche voor de aanwezige Europese wetenschappers, de zaal werd echt geschoffeerd", zegt Vermeulen. Bovendien in hij ervan overtuigd dat het Amerikaanse streven om in 2024 weer een mens op de maan te hebben volstrekt onhaalbaar is.