Binnenland
KRO-NCRV

'Ze vond me in een vuilniszak, gewikkeld in een theedoek en bijna onderkoeld'

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. 'Ze vond me in een vuilniszak, gewikkeld in een theedoek en bijna onderkoeld'

Af en toe zijn er van die berichten die je niet loslaten. Verslaggever Marielle Beers had dat met het verhaal van de baby in een vuilcontainer bij haar om de hoek. Wat beweegt iemand zoiets te doen? En hoe vaak komt het voor? Luister naar haar reportageserie voor Spraakmakers.

Hoe wanhopig moet je zijn om je kind te dumpen en waarom lukt het niet deze moeders te helpen? In de eerste reportage probeert Marielle Beers een antwoord te vinden op de vraag: hoe vaak komt het voor in Nederland?

Verhalen van Spraakmakers: Baby in container; hoe wanhopig moet je zijn? En waarom gebeurt het nog steeds? - deel 1

Een kind zomaar te vondeling leggen is strafbaar in Nederland. Sinds 2014 is het mogelijk om een baby achter te laten in een speciale vondelingenkamer, waardoor de baby in ieder geval direct hulp krijgt. Er was veel protest tegen de komst van dit zogenaamde babyluik.

Met de initiatiefnemer van destijds, Barbara Muller, bezoekt Marielle de eerste vondelingenkamer van Nederland, in Papendrecht. Tegenstanders vreesden een aanzuigende werking, maar daarvan is geen sprake, zegt Muller.

Verhalen van Spraakmakers: Baby in container; hoe wanhopig moet je zijn? En waarom gebeurt het nog steeds? - deel 2

Otto van Meppelen is een vondeling. Vondelingen krijgen vaak de naam van degene die hen vindt. Otto werd 50 jaar geleden gevonden door mevrouw Ottenspoor, die haar hond uitliet bij de Meppelweg.

"Zij hoorde gehuil en vond me in een vuilniszak. Gewikkeld in een theedoek zat ik en ik was al blauw van de kou. Ik had er niet veel langer moeten liggen."

Verhalen van Spraakmakers: Baby in container; hoe wanhopig moet je zijn? En waarom gebeurt het nog steeds? - deel 3

Waarom doet een moeder afstand van haar kind? Als we dat zouden weten, dan kunnen we waarschijnlijk een boel leed voorkomen, zegt Kerstin van Tiggelen van het Nederlands Instituut voor de Documentatie van Anoniem Afstand doen (NIDAA).

Verhalen van Spraakmakers: Baby in container; hoe wanhopig moet je zijn? En waarom gebeurt het nog steeds? - deel 4

Enkele dagen na de vondst van de containerbaby meldden de ouders zich bij de politie. Beiden waren 17 jaar oud. Hoe heeft dit kunnen gebeuren? Dat vroeg ook het Amsterdamse gemeenteraadslid Nenita la Rose zich af.

Zij pleit ervoor om tienermoeders niet af te wijzen, maar juist te omarmen. "Er wordt gelijk met de beschuldigende vinger gewezen, maar denk even na. Niemand doet zoiets graag. Het is pure paniek of angst."

Verhalen van Spraakmakers: Baby in container; hoe wanhopig moet je zijn? En waarom gebeurt het nog steeds? - deel 5

Download de NPO Radio 1-app

Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.

Ster advertentie
Ster advertentie