Hoogleraar psychiatrie over jeugd ggz: 'Er moet een systeem van prioritering komen'
- Nieuws
- Hoogleraar psychiatrie over jeugd ggz: 'Er moet een systeem van prioritering komen'
Er valt fors geld te verdienen aan hulpverlening aan tieners en jongeren met lichte psychische klachten. Tegelijkertijd kunnen tieners en jongeren met ernstige psychische klachten nergens terecht. Zij zijn niet rendabel en dus belanden ze op wachtlijsten. De behandeling van jongeren met zware psychische klachten moet zo snel mogelijk prioriteit worden, vindt hoogleraar psychiatrie Jim van Os.
Jim van Os, hoogleraar psychiatrie
"In Nederland hebben we een 'productie-ggz' opgezet, waarbij hoge productie en lage marges de uitgangspunten zijn. Jongeren met lichte klachten doen het goed in dat verdienmodel, omdat zij makkelijk te behandelen zijn. Amerikaanse, Duitse en Franse investeerders zien dat ook en komen dus naar Nederland. Want hier valt geld te verdienen. Zij openen gewoon een ‘ggz-winkeltje’ en kiezen vervolgens zelf hun patiënten uit", vertelt Jim van Os.
Goede selectie
Jongeren met ernstige psychische problemen worden in het huidige systeem aan hun lot overgelaten. Van Os noemt dat tragisch. "Het gaat bijvoorbeeld om jongeren die vastzitten in complexe trauma’s, verslavingen, suïcidaliteit of agressie. Zij worden teruggestuurd naar de huisarts, omdat ggz-instellingen hun handen er niet aan willen branden. ‘Sorry, het is te complex’, wordt dan gezegd."
"Ouders blijven er vervolgens mee zitten, met de kans dat jongeren onterecht terechtkomen in een gesloten setting. Hierdoor raken niet alleen hun hele leven kwijt, maar ook hun banden met de samenleving."
Systeem
Volgens Van Os moet er snel een systeem van prioritering komen in de ggz, net zoals in de somatische zorg. "Als er iemand met een hartinfarct op de spoedeisende hulp komt, wacht het ziekenhuispersoneel ook niet. Diegene heeft dan intensieve hulp nodig."
De hoogleraar psychiatrie geeft aan dat er wordt gekeken naar oplossingen. "Het systeem moet zo worden ingedeeld dat we binnen de ggz met zijn allen verantwoordelijk zijn voor een goede selectie. Dus dat mensen met ernstige problemen als eerste de hulp krijgen die ze nodig hebben. Gelukkig zijn we nu in Nederland zo ver dat we pilots willen uitvoeren om alle mogelijkheden te bekijken."
Video niet beschikbaar
Download de NPO Radio 1-app
Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.