Binnenland
NOS

Studenten protesteren tegen online onderwijs

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Studenten protesteren tegen online onderwijs

De studenten zijn klaar met de online colleges. Volgens hen doet het flink af aan de kwaliteit van het onderwijs, daarom gaan zij vandaag protesteren op het Museumplein in Amsterdam. Het gaat hen overigens niet om de gemiste hoorcolleges, maar juist over de werkgroepen. Daar wordt vaak in een kleinere setting de stof doorgenomen.

“Die werkgroepen zijn een fundamenteel onderdeel van het onderwijs. Daar kunnen de docent en de student elkaar in de ogen kijken, en dat belangrijk in de huidige situatie”, vertelt Lyle Muns, voorzitter van de Landelijke Studentenvakbond (LSVB), in het NOS Radio 1 Journaal.

Video niet beschikbaar

Het vele online college geven heeft volgens de vakbond dan ook veel effect op de kwaliteit van de colleges. “Studenten kunnen op die manier niet met elkaar in discussie over de stof, opdrachten kunnen niet worden nagekeken. Dat raakt de onderwijskwaliteit, maar ook het studentenwelzijn.”

Online onderwijs te wijten aan huidige coronamaatregelen

De universiteiten vertellen op hun beurt weer dat het te wijten valt aan de huidige coronamaatregelen. Toch ziet de LSVB graag dat er meer fysiek onderwijs is voor studenten. Zo zouden universiteiten kunnen kijken naar het uitwijken naar andere locaties om zo genoeg studenten te kunnen faciliteren.

Niet alleen de studenten klagen, ook de ouders zijn niet tevreden over de manier waarop het onderwijs op dit moment is ingericht. Volgens Muns zien de ouders dat hun kinderen niet de studententijd voorgeschoteld krijgen die zij hadden voorgesteld. Daarnaast is ook het collegegeld dat zij betalen erg hoog.

De studentenvakbond protesteert juist nu, omdat er inmiddels geen verbetering is na een maand digitaal onderwijs in de coronacrisis. “Als je wil dat er meer op lange termijn wordt nagedacht, juist om ook meer fysiek onderwijs te bieden, moet je nu al gaan kijken naar de plannen om het daadwerkelijk aan te bieden. Studenten gaan in de problemen raken als dit nog langer duurt”, sluit Muns af.

Ook het studentenleven ligt op zijn gat

Ook in de studentensteden is het gemis te voelen, nadat ook de horeca met de nieuwe maatregelen eerder zal moeten sluiten. Nu gaan om negen uur in de avond de deuren dicht, en sluiten de cafés al om tien uur.

“Ja het is balen, we moeten ons er aan houden”, vertelt Douwe Tangenberg, leidinggevende bij studentencafé De Keyzer in Leiden. “Het kost ons echt veel geld en klandizie. Normaal gesproken komt het gros van de mensen pas na tienen bij ons terecht, wanneer de kroeg dan al om 21:00 moet sluiten is dat erg vervelend.”

Er is wel begrip voor de maatregelen, maar het blijkt lastig voor horecaondernemers. “Je bent de hele tijd bezig met mensen neer te zetten en ervoor te zorgen dat mensen afstand houden. Het is er moeilijker op geworden, maar ik begrijp het wel.”

Studenten klagen over het onderwijs RJN

Download de NPO Radio 1-app

Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.

Ster advertentie
Ster advertentie