Binnenland
BNNVARA

Hoe moeten we jeugdhulpverlening anders aanpakken?

foto: Pixabayfoto: Pixabay
  1. Nieuwschevron right
  2. Hoe moeten we jeugdhulpverlening anders aanpakken?

Van alles gaat mis in de huidige vorm van jeugdhulpverlening, volgens Levi van Dam, orthopedagoog en onderzoeker aan de Universiteit van Amsterdam. In zijn boek Circulaire zorg beschrijft hij zijn nieuwe kijk op de jeugdhulpverlening. Hoe kan het anders? Dat vertelt hij in De Nieuws BV.

Video niet beschikbaar

Van Dam ziet dat er een steeds groter beroep wordt gedaan op professionals in de jeugdhulpverlening. Volgens hem worden professionals - en ook het budget - overvraagd. "Wat we mis zien gaan is dat veel meer kinderen gebruik maken van jeugdhulpverlening. In 2008 was het 1 op de 27 kinderen die daar gebruik van maakten, dus zeg maar 1 kind per schoolklas. In 2018 waren dat er 1 op de 8, dus 3 per schoolklas. Het lijkt wel of opgroeien en opvoeden niet meer zonder professionals kunnen."

Maatschappelijke norm

Van Dam denkt dat dit te maken heeft met een attitudekwestie waar over gesproken moet worden: "Ik denk dat er veel meer een maatschappelijke norm zou moeten veranderen over wat is eigenlijk goed opvoeden en met wie doe je dat. Doe je dat met professionals of doe je dat met de mensen om je heen? En dat we daar veel meer het gesprek over moeten voeren."

Saad Berkhout herkent de problemen in de huidige jeugdhulpverlening en zit al sinds zijn elfde in verschillende jeugdhulpverleningstrajecten. "Ik kan makkelijk zeven tot acht verschillende hulpverleners bedenken. Elke keer een nieuw persoon die denkt te weten hoe de situatie zit."

Berkhout voegt daaraan toe: "Ik had eigenlijk op een gegeven moment al de hoop verloren in de hulpverlening. En zag het niet meer zitten. Tot dat ik met Stichting JIM in aanraking kwam."

Stichting JIM

Van Dam, oprichter van Stichting JIM, legt uit waar dat voor staat: "Het staat voor Jouw Ingebrachte Mentor. Wat we aan jongeren vragen is: er zijn nu allemaal professionals die op de een of andere manier iets in jouw leven kunnen betekenen, maar zouden we dat kunnen combineren met iemand uit jouw eigen omgeving waarvan jij zegt daar heb ik vertrouwen in. Een familielid of een sportcoach of iemand van school. Iemand die door de jongere zelf wordt gekozen. En die dus met professionals en met ouders kan gaan meedenken over wat is nou eigenlijk wijsheid om hier te doen."

De JIM van Berkhout werd Antoinette, de moeder van een goede schoolvriend van hem. "Ik denk dat iedereen wel een JIM om zich heen heeft, alleen wij hebben de benaming er nu ook bij gegeven." Berkhout: "Ze begrijpt me en luistert echt naar me. Ze denkt echt mee. En komt echt met hele goede oplossingen. En daarnaast heb ik het ook heel gezellig met haar. Dus we hebben ook een hele goede band met elkaar."

Duurzame oplossing

Volgens Van Dam ligt de kracht van deze aanpak in een duurzame oplossing en geeft de situatie van Berkhout als voorbeeld: "Dus wat je hier ook hoort, is Antoinette iemand die blijft en die Saad al langer kent. Dus dat is ook echt iets duurzaams wat je aan het verstevigen bent."

"Wat we ook heel erg proberen is dat je zo goed mogelijk nadenkt over wat moet je nou eigenlijk toevoegen, moet je weer allerlei nieuwe programma's of interventies of wat dan ook toevoegen of moet je vooral kijken wat er al is en dat meer laten worden. Ik denk dat dat cruciaal is en echt het verschil mee kunnen maken", zegt van Dam over JIM-aanpak in de jeugdhulpverlening.

Continuïteit en ondersteuning

Volgens Van Dam is het noodzakelijke dat veel meer continuïteit en ondersteuning aan de JIM's geboden gaat worden. Van Dam: "We zijn aan het kijken met Tweede Kamer, met René Peters, of we op de een of andere manier iets meer kunnen borgen dat het recht hierop ook in de jeugdwet wordt vastgelegd. Zodat het enerzijds iets voor de jongeren is waar ze altijd aanspraak op kunnen maken en anderzijds ook iets voor de mentor is waarvan hij kan zeggen dat hij zich gesteund voelt ook vanuit de overheid dat ik deze positie inneem."

Tweede Kamerlid namens het CDA, René Peters, is op dit moment bezig met het schrijven van een initiatiefwetsvoorstel die een wijziging in de jeugdwet moet bewerkstelligen. Peters hoopt het deze periode nog af te hebben.

jeugdhulp

Meer van De Nieuws BV?

Volg ons op Instagram, Facebook en Twitter.

Ster advertentie
Ster advertentie