Binnenland
KRO-NCRV

Ons tbs-systeem wordt wereldwijd bejubeld. Hoe lang nog?

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Ons tbs-systeem wordt wereldwijd bejubeld. Hoe lang nog?

Zeven tbs-instellingen slepen de Staat voor de rechter. Ze vinden dat ze te weinig geld krijgen voor de behandeling van hun cliënten, met alle risico’s voor de samenleving van dien. Tbs-advocaat Job Knoester heeft dit in zijn lange loopbaan nog nooit meegemaakt. "Dat dit gebeurt, zegt alles."

Video niet beschikbaar

De instellingen - die bijna dertig procent van alle forensische zorg in ons land leveren - zijn bang dat zij straks hun gespecialiseerde medewerkers niet meer genoeg kunnen betalen en dat ze medewerkers moeten ontslaan.

Gevaar samenleving

"De tekorten bij de tbs-klinieken raken niet alleen de veroordeelden die daar zitten, maar ook de samenleving", zegt Knoester. "Hoe kan een hoofdbehandelaar een zorgvuldige afweging maken met betrekking tot het verlof van een patiënt als hij of zij te veel patiënten onder zich heeft?"

De tekorten kunnen met andere woorden resulteren in fouten. Bijvoorbeeld cliënten die - na een onzorgvuldige afweging - ten onrechte met verlof worden gestuurd. "En als het fout gaat, staat de samenleving op z’n kop", aldus Knoester.

Wereldwijd bejubeld

Het tbs-systeem zoals we dat in Nederland kennen, vergroot de veiligheid in Nederland. Al jarenlang laat wetenschappelijk onderzoek zien dat veroordeelden met tbs vier keer minder geneigd zijn in herhaling te vervallen. Knoester: "Uit de hele wereld komt men kijken naar ons stelsel. Met de huidige tekorten is het net alsof je voetbalclub ADO Den Haag de Champions League laat spelen."

Cliënten

De cliënten van Knoester merken veel van de tekorten binnen het tbs-bestel. "Ik heb cliënten die al vijf tot zeven verschillende hoofdbehandelaars de revue hebben zien passeren. Een cliënt van mij heeft zitten turven dat hij binnen drie maanden zeventig verschillende sociotherapeuten heeft zien rondlopen in de kliniek." Zij komen vaak via het uitzendbureau.

Volgens Knoester is het belangrijk te realiseren dat in een tbs-kliniek van mensen met een stoornis wordt verwacht dat ze hun ziel en zaligheid blootgeven tegenover hun behandelaars. Als er geen juiste aandacht en behandeling is, dan bestaat het risico dat er géén goede inschatting wordt gemaakt voor bijvoorbeeld het verlof, wat Knoester een essentieel onderdeel van de tbs-behandeling noemt.

Advies advocaat

Doordat tbs-klinieken niet meer de optimale zorg kunnen bieden, kan de behandeltijd oplopen. “Je moet het eerlijke verhaal vertellen tegen je cliënten”, zegt Knoester. Het risico bestaat dat cliënten minder geneigd zijn mee te werken aan een gedragskundige onderzoek om tbs te ontlopen.

Als gevolg daarvan kwamen er veel mensen met persoonlijkheidsstoornissen of andere psychische stoornissen in de gevangenis terecht. Dat komt de veiligheid niet ten goede, zegt Knoester.

Job Knoester over kort geding over budgetten in de tbs

Ster advertentie
Ster advertentie