Achtergrond
KRO-NCRV

Harold betaalde op een nepdatingsite 2,50 euro per bericht

foto: KRO-NCRV / De Monitorfoto: KRO-NCRV / De Monitor
  1. Nieuwschevron right
  2. Harold betaalde op een nepdatingsite 2,50 euro per bericht

Hallo Teuntje48, je profiel heeft mijn nieuwsgierigheid gewekt, mag ik je vragen of je wat meer over jezelf kunt vertellen. Wat zou jij graag doen om kennis te maken met een vrouw als ik?

In Nederland zijn duizenden datingsites met nepprofielen actief. Dat onthult toezichthouder Autoriteit Consument en Markt. Bezoekers van dit soort sites betalen veel geld om met vrouwen in contact te komen. Presentator Teun van de Keuken dook voor het tv-programma De Monitor in de wereld van nepdatingsites.

Teuntje48

Van de Keuken heeft voor het onderzoek zijn eigen profiel aangemaakt, zonder enige persoonlijke gegevens en interesses in te vullen. ''Alleen maar de naam Teuntje48, meer niet'', zegt hij inSpraakmakers. ''Binnen een mum van tijd stortten heel veel vrouwen zich op mij.''

''Het systeem is dat je credits moet aankopen'', legt van de Keuken uit. "En met die credits betaal je per bericht. Elk bericht kost tussen de 1 en 2 euro; dat is het verdienmodel. Vervolgens is het de zaak voor de mensen aan de andere kant van de lijn om het gesprek gaande te houden. Maar er zal nooit een ontmoeting plaatsvinden."

'Daar schaam ik me voor'

''Je denkt dat je met iemand chat, maar die dames zijn helemaal niet de personen met wie je chat. De gebruikers zijn voornamelijk oudere, eenzame mannen te zijn die niemand in hun leven hebben en denken: eindelijk aanspraak.''

InDe Monitor, dinsdagavond op NPO2, horen we het verhaal van Harold. ''Ik had een profiel aangemaakt en zette er foto’s op en binnen no time had ik heel veel reacties'', zegt hij in de uitzending. ''Dat waren best wel leuke dames. Ik schrok want normaal krijg je nooit zoveel aandacht, en ineens krijg je het wel. Ik denk dat ik zo’n 2,50 euro per bericht heb betaald.'' Van de Keuken vroeg hem hoeveel hij denkt in totaal te hebben uitgegeven aan de gesprekken. ''Daar schaam ik me voor, dat wil ik niet zeggen.''

Waarom mag dit?

Van de Keuken: ''Achterin de site bij de gebruikersvoorwaarden staat dan in kleine letters: er kan gebruik worden gemaakt van gefingeerde profielen.De vraag is natuurlijk – als je op de homepage zet dat je mensen kan ontmoeten en in de kleiner letters dat het fake is – of je daarmee juridisch weg komt.''

Van de Keuken sprak strafrechtadvocaat Gerard Spong. Volgens hem schuurt het tegen oplichting aan, omdat er sprake zou zijn van 'een samenweefsel van verdichtsels'. De gebruikers krijgen per slot van rekening wel een leuk gesprek, maar niet met de de echte natuurlijke persoon die erachter zou moeten zitten. Volgens Spong zou een proefproces een goed idee zijn. De Autoriteit Consument & Markt gaat dit probleem onderzoeken en maakt binnenkort duidelijk maken wat eraan te doen is.

Dubieuze datingsites

Ook Spraakmaker worden? Meld je aan voor de community!

Wij zijn op zoek naar mensen die met ons willen meepraten en meedenken over onderwerpen op de radio. Daarvoor willen we graag van jou horen wat jij vindt dat nieuws is. Of wat nieuws zou moeten zijn.

We horen elke dag vooral meningen over het nieuws. Maar is het niet veel interessanter om mensen vanuit hun ervaring aan het woord te laten? Dat alles vanuit het principe: vertel ons wat je weet, niet alleen wat je vindt. Lijkt het jou interessant hierover mee te praten of wil je meer informatie? Mail naar spraakmakers@kro-ncrv.nl of meld je aan!

Dinsdagavond in De Monitor, om 21.25 uur op NPO2.

Ster advertentie
Ster advertentie