Achtergrond

'In de regio trekken ze dat geouwehoer over Zwarte Piet niet'

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. 'In de regio trekken ze dat geouwehoer over Zwarte Piet niet'

Dit weekend werd één ding duidelijk: er is een grote tegenstelling over Zwarte Piet tussen de Randstad en de regio. In grote steden heeft protest inmiddels geleid tot roetveegpieten, of helpers in alle kleuren van de regenboog. Maar velen in de provincie weigeren zich daar bij neer te leggen. "Ze trekken dat geouwehoer over Zwarte Piet uit de stad niet."

Stabiel en standvastig

Volgens Peter Achterberg, hoogleraar sociologie aan Tilburg University, zien Randstedelingen over het algemeen cultuur als iets relatiefs. "Vooral in Amsterdam zie je dat", zegt hij in De Ochtend op NPO Radio 1. "Heeft men een probleem met Zwarte Piet? Nou, dan veranderen we het toch? Buiten de stad heerst veel meer het idee dat cultuur stabiel en standvastig is. Daarom staat men veel afwijzender tegenover verandering."

Dan liever de Duitsers

En niet alleen in het geval van Zwarte Piet, zo weet Achterberg. "Het is een veel dieperliggend probleem", zegt hij. "Er zijn altijd al gevoelens geweest tegen de dominantie van de Randstedelijke goegemeente en de wil zich op te dringen aan de rest. Uit een rapport van eind oktober blijkt zelfs dat Limburgers liever omgaan met Duitsers dan met mensen uit de Randstad."

Sint op een kameel

Wat moet men in Friesland dan wel niet gedacht hebben van een Sinterklaasfeest in de Amsterdamse, multiculturele wijk Osdorp? Daar reed Sinterklaas op een kameel, terwijl een bandje Arabische muziek speelde. Een statement? "Nee, ik ben een drie weken van tevoren begonnen met organiseren en de paarden waren al op", verklaart de 15-jarige Salim el Meriami in Stand.nl. Om de boze reacties moest hij wel lachen. "Het heeft helemaal niets met een Marokkaanse Sint te maken." Volgens El Meriami heeft iedereen in de wijk enorm genoten.

Aangevallen

"Als je een cultuurfundamentalistische opvatting hebt, zou je dit nooit doen", reageert Achterberg op het feest in Osdorp de Aker. "Cultuurrelativisten denken juist: ach, als het maar gezellig is." Maar waarom ligt het toch zo gevoelig? "Omdat het eigenlijk aan het wezen raakt van onze identiteit", zegt Achterberg. "Zodra je de poorten openzet naar culturele veranderingen, moet alles ineens betwijfeld worden en er zijn mensen die zich dan aangevallen voelen", verklaart de hoogleraar sociologie. Het onderwerp is hij nog lang niet beu. "Laten we er lekker over doorpraten joh."

Beluister het fragment hier terug:

Ster advertentie
Ster advertentie