OV-staking: Juist bij economische bloei staken we meer
- Nieuws
- OV-staking: Juist bij economische bloei staken we meer
"Als het ons economisch voor de wind gaat, wordt er meer gestaakt." Dat zegt Agnes Akkerman, hoogleraar Arbeidsrelaties aan de Radboud Universiteit Nijmegen in Spraakmakers. "Vooral wanneer de lonen niet zo snel groeien als men verwacht."
Video niet beschikbaar
Wanneer Akkerman het heeft over 'meer staken', bedoelt ze daarmee dat het aantal verloren werkdagen door stakingen is toegenomen. Dat aantal loopt op in dagen van economische voorspoed. "Werknemers willen dan ook mee profiteren", zegt ze. In dat opzicht is het niet gek dat er in 2017 een record aantal stakingen plaatsvond in Nederland. Ook in 2018 werd er flink gestaakt, zeker ten opzichte van twintig jaar geleden.
Als het economisch juist slecht gaat, is er ook een kleine toename in het aantal stakingen te zien. "Dan wordt er gestaakt om nog slechtere arbeidsvoorwaarden te voorkomen."
Of al dat staken ook zin heeft, is moeilijk te zeggen. Wat volgens Akkerman in ieder geval belangrijk is, is het draagvlak bij de burgers. Dat draagvlak is er bij de ov-stakingen van vandaag in ieder geval wél: twee derde van de Nederlands heeft begrip voor de staking.
Staken effectief
Vakbondshistoricus Sjaak van der Velden onderzocht over een lange periode of staken effectief is. Uit zijn onderzoek blijkt dat zestig tot vijfenzestig procent van de stakingen die hebben plaatsgevonden na de Tweede Wereldoorlog, een positief resultaat voor de zaak hebben gehad. "In dat kader kan je zeggen dat het een beproefd en effectief middel is."