Achtergrond
KRO-NCRV

Laboratorium onder druk gezet door het CBR

foto: NPO Radio 1foto: NPO Radio 1
  1. Nieuwschevron right
  2. Laboratorium onder druk gezet door het CBR

Het CBR, de overheidsinstantie die Nederlanders op rijgeschiktheid beoordeelt, zette in 2007 een laboratorium onder druk om alleen nog maar gebruik te maken van een niet goed werkende bloedtest die gebruikt werd om mensen te controleren op een 'alcoholstoornis'. Toen hier in 2008 een Kamervraag over gesteld werd, ontkende het CBR dat tegen toenmalig minister van Verkeer en Waterstaat, Camiel Eurlings. Dit blijkt uit documenten die in handen zijn van Reporter Radio.

In een brief van 28 september 2007 gericht aan het laboratorium, staat dat het lab alleen nog maar gebruik mag maken van de Axis-Shield-methode om het CDT te meten. Het CDT is een bloedwaarde waarmee op een goede manier te zien valt, of iemand misbruik maakt van alcohol.

Quote

Het CBR verzocht het lab te stoppen met deze betere metingen op straffe van het verliezen van klandizie

De Axis-Shield-methode was toentertijd, internationaal gezien al achterhaald en niet volledig betrouwbaar. Om toch betrouwbare resultaten te leveren, leverde het lab naast de uitkomsten van de Axis-Shield-bepalingen, tegelijkertijd ook resultaten van de veel betrouwbaardere HPLC-bepalingen. Het CBR, zo staat in de brief, verzocht het lab om te stoppen met deze betere metingen op straffe van het verliezen van klandizie van het CBR. Ze mochten de HPLC-methode alleen nog maar toepassen op uitdrukkelijk verzoek ter confirmatie.

Ontkend

Uit een Kamerstuk dat dateert van 18 juni 2008, blijkt dat de commissie voor Verkeer en Waterstaat navraag heeft gedaan bij toenmalig minister Eurlings over deze kwestie. Gevraagd werd of het waar was dat laboratoria die zelf controles uitvoerden op de resultaten van de Axis-Shield-methode middels de HPLC-methode, gedwongen werden om dit niet te doen op straffe van het verliezen van opdrachten.

In het antwoord op deze vraag staat, dat het CBR niet bekend is met dit feit. Op diezelfde dag in 2008 was er een rondetafelgesprek ter voorbereiding op een algemeen overleg met de minister op 26 juni 2008. Bij deze hoorzitting was het CBR ook aanwezig, wanneer de brief ter sprake kwam, werd het bestaan van de brief ontkend. Toen de brief op tafel kwam, kon het CBR zich niet herinneren deze brief verstuurd te hebben.

Onterecht rijbewijs kwijt

Deze bloedtesten zijn een verplicht onderdeel van de zogenaamde vorderings- en eigenverklaringsprocedure (tegenwoordig gezondheidsverklaring) bij het CBR. Mensen die achter het stuur met een slok teveel op worden gepakt, worden gestraft door de strafrechter, maar lopen ook kans dat ze zich moeten laten keuren op een ‘alcoholstoornis’ op last van het CBR. Dit is niet bedoeld als straf, maar om de medeweggebruikers tegen alcoholisten achter het stuur te beschermen, wat ook wettelijk vastgelegd is. Het is namelijk verboden om in het bezit te zijn van een rijbewijs wanneer er sprake is van alcoholmisbruik.

Quote

Veel mensen werden onterecht bestempeld als alcoholist

Advocaat Bert Kabel

Volgens advocaat Bert Kabel, al jaren gespecialiseerd in het voeren van zaken tegen het CBR, zorgde de onbetrouwbare Axis-Shield-methode destijds voor veel problemen: "Veel mensen werden onterecht bestempeld als alcoholist waardoor ze onterecht hun rijbewijs verloren."

Reactie van het CBR: "Met deze brief attendeerden wij het laboratorium erop dat de richtlijn geen confirmatie (de HPLC-methode red.) voorschrijft. Vanuit oogpunt van uniformiteit, en de extra kosten en tijd die er voor onder andere onze klanten mee gemoeid zijn, wilden we niet dat er standaard een confirmatie werd gedaan."

Het laboratorium laat aan Reporter Radio weten dat ze destijds inderdaad de brief hebben ontvangen. "We deden deze confirmatie op eigen kosten, het kostte het CBR dus niets extra. Nadat we de brief ontvingen, zijn we gewoon doorgegaan met de confirmatiemethode, naast de Axis-Shield-methode. We hebben alleen de rapporten niet meer meegestuurd."

Quote

Mensen zijn nog steeds de dupe van het CBR

Tegenwoordig gaat er nog steeds het een en ander mis met de bloedtesten. En nog steeds zorgt dit voor problemen. Het CBR interpreteert de uitslagen van de bloedtesten niet altijd juist. Gevolg: Mensen zijn nog steeds de dupe van het beleid van het CBR en raken hierdoor onterecht hun rijbewijs kwijt.

Luister hier de volledige uitzending van Reporter Radio terug, waarin er aan dit onderwerp meer aandacht werd besteed. Te gast was advocaat Bert Kabel van SMART Advocaten.

Ster advertentie
Ster advertentie