Chronische pijnbestrijding is er, maar nog niet voor iedereen
- Nieuws
- Chronische pijnbestrijding is er, maar nog niet voor iedereen
Wetenschapsjournalist Gerda Bosman sprak afgelopen donderdag in Nieuws en Co over de StimRouter, een nieuwe techniek voor het bestrijden van chronische pijn als gevolg van een zenuwbeschadiging. De mailbox van Nieuws en Co stroomde daarna over. Daarom nodigde NPO Radio 1 neurochirurg Erkan Kurt, het brein achter de techniek, uit om hier meer over te vertellen. Want helaas komt niet iedereen in aanmerking voor deze behandeling.
Chronische pijn, pijn die minstens drie maanden aanhoudt, is vaak heel moeilijk te behandelen. Volgens neurochirurg Erkan Kurt van het Radboud UMC kan chronische pijn zo erg zijn dat het het leven van patiënten beheerst.
Maar er is nieuwe hoop voor hen. De StimRouter biedt mogelijk verlichting. Dit apparaatje stimuleert met een onderhuidse elektrode de kapotte zenuw die de chronische pijn veroorzaakt. De stroomtoevoer wordt draadloos van buitenaf geregeld. De patiënt kan daarbij zelf bepalen wanneer hij of zij het apparaatje aanzet.
Kurt implanteerde als eerste in Europa de StimRouter in een patiënt. De resultaten zijn erg positief. Een vrouw met chronische pijn door een zenuwbeschadiging aan haar hand is ook zonder stimulatie langer van haar pijn af. Een tweede patiënt krijgt binnenkort een StimRouter geïmplanteerd.
Amerikaans onderzoek stelde al eerder vast dat deze techniek veilig is. Er is echter wel meer onderzoek nodig, omdat er nog onduidelijkheid is over de lange termijneffecten.
Luister het gesprek met de neurochirurg Erkan Kurt terug:
Kan een nieuw apparaatje zenuwpijn verminderen?
StimRouter is alleen voor mensen met specifieke klachten
"Niet iedereen met chronische pijn komt overigens in aanmerking voor zo’n StimRouter", vertelt Kurt. Hij is vooral geschikt voor patiënten die last hebben van neuropathische pijn. Dat is de pijn als gevolg van een zenuwbeschadiging, meestal lokale, brandende en stekende pijn die dag en nacht aanhoudt. Kurt adviseert mensen met deze klachten en die meer informatie willen over de StimRouter contact op te nemen met hun pijnbehandelaar.
Deze techniek wordt nog niet vergoed
Jan-Willem Kallewaard, anesthesioloog, pijnspecialist en voorzitter van de Nederlandse Vereniging voor Anesthesiologie, is erg enthousiast over deze techniek. Kallewaard: "Met een minimaal invasieve manier kun je iemand met een niet te genezen chronisch pijnsyndroom toch helpen aan pijnvermindering." Hij waarschuwt wel dat deze techniek nog niet voor iedereen beschikbaar is, omdat het nog niet vergoed wordt door de Nederlandse verzekeraars. Daarvoor heeft het een vergoedstatus van het Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS) nodig. Wanneer een dokter de StimRouter toch voorschrijft, omdat hij mogelijk niet op de hoogte is van het feit dat dit apparaat niet wordt vergoed, kan dit later tot hele hoge kosten leiden voor een patiënt.
"Als je dit vergoed wilt krijgen in Nederland, moet VWS eerst onderzoek doen naar de werkzaamheid en kosteneffectiviteit", aldus Kallewaard. Zo’n onderzoek duurt doorgaans een jaar of vier. Daarna kan het pas in het verzekeringspakket worden opgenomen. Maar zover is het dus nog lang niet. Jan-Willem Kallewaard vindt de StimRouter dus een erg beloftevolle behandeling, maar "de beperking van ons systeem maakt dat we het nog niet zomaar aan de mensen kunnen geven die er eigenlijk baat bij zouden kunnen hebben."
Radio 1 houdt je dagelijks op de hoogte over de laatste ontwikkelingen in de wetenschap
Maandag t/m vrijdag rond 16.20 uur in Nieuws en Co
Dinsdag en vrijdag rond 10.50 uur in De Ochtend
Dit artikel is verzorgd door de wetenschapsredactie van De Kennis van Nu (NTR).