Is thuiswerken voor introverte mensen nu echt zo ideaal?
- Nieuws
- Is thuiswerken voor introverte mensen nu echt zo ideaal?
[NTR] Sommige introverte mensen juichten in stilte toen iedereen thuis moest gaan werken. Eindelijk waren ze even verlost van alle sociale verplichtingen die ze zoveel energie kosten. Toch blijkt thuiswerken voor veel introverte mensen toch niet zo ideaal als ze misschien vooraf dachten.
Op het eerste gezicht lijkt de gedeeltelijke lockdown waar we nu in leven voor introverte mensen alleen maar voordelen te hebben. Geen verplichte praatjes met de buren of feestjes bij vrienden en familie, niet de hele dag tussen je collega's zitten; gewoon lekker alleen thuis. Deze tiktokker kon zijn geluk niet op, en hij was niet de enige.
Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.
Voor filosoof Edward Slingerland viel alles helemaal op zijn plek. Als zelfverklaarde introvert vroeg hij zich altijd al af wat nu eigenlijk het nut van introversie was. Extraverten zijn immers in vrijwel alle situaties in het voordeel. Maar nu weet hij het, twitterde hij recentelijk: "Wij overleven pandemieën, dat is waarom onze genen blijven bestaan. Veel succes met de zelf-isolatie, extraverten. Ik ben hiervoor geboren."
Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.
De vraag is of Slingerland nog steeds zit te juichen. Want al snel werd duidelijk dat er momenteel van social distancing eigenlijk nauwelijks sprake is: het is geen sociale, maar fysieke afstand die je houdt.
Mensen ontdekten in rap tempo manieren om de sociale afstand juist zo klein mogelijk te maken. Virtuele hang outs, Netflix kijkfeestjes, borreluurtjes op Zoom en natuurlijk nonstop appen - waarschijnlijk nooit eerder stonden we virtueel zo intensief met elkaar in contact.
Introverte mensen saai? Echt niet! (1)
Moeilijk te weigeren
En daar kan het voor introverten gaan schuren, schrijft het Amerikaanse blad Technology Review. Want terwijl extraverte mensen energie halen uit sociale contacten, kosten ze introverte mensen vaak energie. Zij laden zich juist op door tijd voor zichzelf te hebben. Maar hoe weiger je een virtuele afspraak, als iedereen weet dat je toch gewoon thuiszit?
Wanneer is iemand introvert?
Rustiger dan de rest, niet dol op smalltalk en eerder naar binnen dan naar buiten gericht; dat is de introvert. Een derde tot de helft van de wereld is introvert. Toch is extraversie de norm. Wat betekent het om introvert te zijn? En kun je extravert worden? NPO Focus zette de feiten over introversie op een rijtje.
Ook de aard van video-contact kan voor introverte mensen lastig zijn. In een kroeg kun je een-op-een met iemand in een hoekje gaan staan, in een groepsvideo-chat wordt dat lastig. Even weglopen is ook niet altijd een optie. En zo kan het virtuele leven alsnog een stevige wissel op je leven trekken, ook als je gewoon alleen thuis zit.
Zelf uit beeld
Sommige introverte mensen hebben inmiddels manieren gevonden om videochats tot een iets prettigere ervaring te maken. Je kunt programma's bijvoorbeeld vaak zo instellen dat je zelf niet langer in beeld bent. Zo voelt een gesprek voor sommigen minder als een interview, je wordt er minder zelfbewust van. Je kunt zelfs het hele videodeel weghalen.
Gewoon bellen geeft meteen veel meer vrijheid - je kunt ondertussen lekker rondlopen of de was opvouwen. Het vooraf instellen van een tijdslimiet kan ook handig zijn. Zo voorkom je dat een videogesprek onnodig lang doorgaat.
NPO Radio 1 houdt je dagelijks op de hoogte over de laatste ontwikkelingen in de wetenschap
Dagelijks tussen 17.00 en 18.30 uur in Nieuws en Co
Iedere werkdag van 02.00 tot 04.00 uur in Focus
En wanneer je maar wil in podcast Focus Wetenschap