Een héél klein beetje drugs: heeft microdosing echt effect?
- Nieuws
- Een héél klein beetje drugs: heeft microdosing echt effect?
Het toedienen van heel kleine hoeveelheden LSD of psilocybine uit paddo's lijkt vanuit Silicon Valley over te waaien naar Nederland. Je zou er creatiever en productiever van worden. Het wetenschappelijk bewijs voor de werkzaamheid van microdosing druppelt binnen, maar is nog niet overweldigend.
'Microdosing' van drugs zou kunnen helpen met creativiteit en depressie
Het nieuwste onderzoek, gepubliceerd in ACS Chemical Neuroscience, is uitgevoerd op ratten. Die kregen om de drie dagen een kleine dosis DMT, een hallucinogene stof die onder meer in ayahuasca-thee zit. Daarna waren ze minder angstig, en ook minder depressief - wat de onderzoekers afleidden uit het feit dat de ratjes beweeglijker waren.
Wat is microdosing?
Bij microdosing neemt je een heel kleine hoeveelheid van een drug, meestal LSD of psilocybine. Een typische dosis bestaat uit 10 tot 12 procent van de normale dosis, en wordt eens in de drie dagen ingenomen. Van zo'n kleine dosis ga je niet trippen, maar gebruikers zeggen er productiever en creatiever van te worden.
Negatieve effecten waren er ook: de mannetjesratten zagen hun gewicht toenemen, en bij de vrouwtjesratten leek enige schade aan hun zenuwcellen te ontstaan. Vooral dat laatste is opmerkelijk, omdat een enkele, grotere dosis DMT juist de groei van zenuwen stimuleert.
De vraag is natuurlijk in hoeverre dit rattenonderzoek een-op-een is te vertalen naar mensen. Eerder deden Leidse wetenschappers al wel onderzoek bij mensen. Ze ontdekten toen dat hun 38 proefpersonen na een periode van microdosing iets creatiever waren. Er was ook kritiek op dat onderzoek: het Trimbos Instituut vond dat de gevonden effecten zo klein waren, dat het ook een placebo-effect geweest kan zijn.
Populair bij de tech-elite?
De afgelopen jaren verschenen meerdere artikelen die erop wijzen dat microdosing zich in een toenemende populariteit mag verheugen. Het Amerikaanse techblad Wired schreef in 2016 al over gebruikers in Silicon Valley. Techredacteur Kara Swisher van de New York Times sprak meerdere ondernemers en CEO's die vertelden aan microdosing te doen - en haar zelfs probeerden over te halen hetzelfde te doen.
Er bestaan inmiddels meerdere Nederlandse sites over microdosing, en schrijver Henk van Straten liet onlangs op NPO Radio 1 weten ook aan microdosing te doen:
Video niet beschikbaar
Geen wonder dus dat wetenschappers nieuwsgierig zijn of deze praktijken daadwerkelijk effect hebben. De eerste onderzoeken wijzen dus op kleine effecten. Maar of die effecten ook daadwerkelijk het gevolg zijn van de gebruikte middelen, dat is nog geen uitgemaakte zaak.
NPO Radio 1 houdt je dagelijks op de hoogte over de laatste ontwikkelingen in de wetenschap
Maandag t/m vrijdag rond 16.20 uur in Nieuws en Co
Iedere werkdag van 02.00 tot 04.00 uur in Focus
En wanneer je maar wilt in de podcast Focus Wetenschap