De Nacht van...
BNNVARAEOKRO-NCRVNTRZwart

De Nacht vanaf Oerol: de voorstellingen Janos en de Walvis & Meer dan Bauxiet

  1. Podcastschevron right
  2. De Nacht van...chevron right
  3. De Nacht vanaf Oerol: de voorstellingen Janos en de Walvis & Meer dan Bauxiet

wo 19 juni 2024

Strand, theater, bomen, dans, duinen, tentoonstellingen en dit jaar ook: veel regen en wind. Dat zijn de ingrediënten van festival Oerol. Sinds 1982 is Oerol uitgegroeid tot het grootste locatiekunstenfestival van Europa. 10 dagen lang barst het hier op Terschelling van de creativiteit.

We spreken met theatermakers, acteurs en muzikanten. We geven je een inkijkje in de verschillende voorstellingen en tentoonstellingen die Oerol nog een hele week te bieden heeft. 

In deze aflevering: 

- Janos en de Walvis: Een waargebeurd verhaal, dat nóg niet is gebeurd. Over een jongen, en een walvis die door een circusgezelschap uit zijn zee is gehaald. Dat verhaal vertelt Wie Walvis in het theaterstuk Jonas en de Walvis. Een muzikale voorstelling voor jong en oud. Naast mij zitten: Amarins Romkema (Gitaar, ukelele, charango en zang) & Carlos Zorita Diaz (Elektrische gitaar, zingende zaag) van Wie Walvis. 

- Meer dan Bauxiet: ‘Alsjeblieft, doe er maar wat mee’’ zei oom Wim op zijn sterfbed. En zo erfde documentaire- en theatermaker Emma Lesuis een schat van een filmarchief over het Suriname van de jaren ‘40 en ‘50. Het betekende het startpunt van haar onderzoek naar de geschiedenis van de Nederlandse kolonie in de Tweede Wereldoorlog. In haar muzikale live-documentaire ‘Meer dan bauxiet’, laat Emma haar ontdekkingen zien. Muzikant Damani Leidsman (Mushroom Mosis) vertelt over de bijzondere muziek in het stuk.