Het Mediaforum
KRO-NCRV

Roos Schlikker: “Twitters is een beetje een journalisten en gekkie-café."

  1. Podcastschevron right
  2. Het Mediaforumchevron right
  3. Roos Schlikker: “Twitters is een beetje een journalisten en gekkie-café."

di 4 juli 2023

Aan tafel zitten Roos Schlikker, Sjirk Kuijper en Spraakmaker is Sander Groen.

Schlikker haar mediamoment gaat over dat je soms moet durven dromen en vooral niet alles moet willen ‘doodchecken’. Zangeres Naaz vroeg namelijk op twitter aan Lana del Rey of zij het voorprogramma mocht verzorgen, maar nu wordt haar actie als marketingtruc bestempeld. Schlikker: “Marketingtruc of niet, vraag wat je wil en dan kun je wat bereiken”. Als de suggestie mediastunt gewekt is, kan je dan nog steeds van dit nieuws genieten of is de droom dan weer voorbij?

Voor Kuijper zijn mediamoment zat hij lekker de Telegraaf te lezen vanochtend en zijn oog viel op de volgende kop: '5 op een rij'? Vijf op een rij is een generatiefoto, dat kwam vroeger vaker voor, maar is tegenwoordig bijzonder. De ouders van de jongste telg aan de tak zijn 17 en 18 jaar. Dat is in deze tijd jong. Kuijper: “Het is een artikel dat vragen oproept, die niet gesteld worden”. Moet je als journalist bij zo’n onderwerp alsnog kritisch zijn?

Het boek: Pieter Omtzigt functie elders is nog lang niet af. Sterker nog: gisteren kwam er weer een hoofdstuk bij. Jorritsma, Ollongren en Arib mochten vertellen wat ze nog wisten van hun gesprekken over Omtzigt. Dat was heel verhelderend, zo berichtte Nieuwsuur gisteren. Schlikker: “Wat een lulkoek, het zit een beetje in het straatje ‘ik heb er geen herinnering aan’.” Wat doet dit debat met het toch al lage vertrouwen in de politiek?

Nog 2 nachtjes slapen en dan kan je de nieuwe app Threads op je telefoon installeren. Threads van socialmedia-gigant Meta zou dé vervanger van Twitter moeten worden. Kuijper: “Het is meta.  We zitten weer bij zo’n bedrijf, waar een idioot het kan kopen en proberen de wereld te overheersen.”

Het kinderprogramma Klokhuis gaat moeilijke onderwerpen niet uit de weg. Zoals de aflevering over grooming. Waar kinderen uitgelegd wordt dat er mensen zijn die zich op internet anders voordoen dan wie ze werkelijk zijn. Een meisje van elf herkende zich in de aflevering. Laat dit zien hoe belangrijk dit soort programma’s zijn?