Het Mediaforum
KRO-NCRV

Mireille van Ark: “We bedrijven te veel schermjournalistiek.”

  1. Podcastschevron right
  2. Het Mediaforumchevron right
  3. Mireille van Ark: “We bedrijven te veel schermjournalistiek.”

ma 3 juli 2023

Aan tafel zitten Mireille van Ark, Wilma Haan en Spraakmaker is Kathleen Ferrier.

Het mediamoment van Wilma Haan gaat over het Festival voor de Journalistiek, waar Haan aanwezig was. Op het festival was 'vertrouwen in de media' weer een belangrijk thema. Hoe herstellen we dat vertrouwen? 

Voor het mediamoment van Van Ark gaan we naar Frankrijk... De oma van de 17-jarige Nahel, die werd doodgeschoten dor een politieagent, sprak in een telefonisch interview met het Franse BFM TV. Daarin vraagt ze de jongeren te stoppen met rellen. Werkt zo'n oproep ook goed in de media? 

Zaterdag was het 150 jaar geleden, dat het afgelopen was met de slavernij. Het werd door het hele land en overzees herdacht en gevierd. Van Ark: “We hebben vooral heel erg ingezet op de verhalen van mensen en heel veel uitgelegd, wat dit nou eigenlijk betekent. Zoals ‘hoe moet je hiernaar kijken’? Ik denk dat het RTL-publiek daar nog heel erg op zit te wachten, om die uitleg te krijgen” Ferrier: “Ik denk dat de koning hier een voorbeeld heeft gegeven, hoe andere koningshuizen er mee om kunnen gaan.” 

Renske Leijten vertrekt deze week uit de Tweede Kamer.  Ze zat 17 jaar in de Kamer zat voor de SP. Ze is opgestapt omdat ze de Tweede Kamer traag en giftig vond. Leijten is een voorbeeldpolitica - ook voor journalisten was ze altijd goed benaderbaar. Haan: “Het lijkt me belangrijk om te weten waarom ze precies is weggegaan en wat ze met ‘traag’ en ‘giftig’ bedoelt.” Zouden andere Kamerleden daar ook een voorbeeld aan moeten nemen?