Het Mediaforum
KRO-NCRV

Joost Oranje: "In de journalistiek is de dood een thema dat steeds meer gaat leven"

  1. Podcastschevron right
  2. Het Mediaforumchevron right
  3. Joost Oranje: "In de journalistiek is de dood een thema dat steeds meer gaat leven"

ma 19 juni 2023

Aan tafel zitten Wendelmoet Boersema en Joost Oranje


Het Mediamoment van Oranje gaat over de openbaarmaking van de stukken over de Bijlmerramp. Bijna alle stukken zijn tot 2073 geheim verklaard. Dat roept vragen op. Is er echt wat te verbergen? Oranje: "Het is geen incident, te vaak worden stukken geheim gehouden. Het is echt zorgelijk aan het worden"


Boersema's Mediamoment gaat over College Tour met Caroline van der Plas. "Fascinerende tv, maar de inhoud delfde het onderspit", zegt Boersema. Haar kritiek: de studenten kregen weinig tijd en ze glipte makkelijk tussen moeilijke vragen uit. Was het inderdaad een non-debat? 


Jellie Brouwer is dit weekend op 59-jarige leeftijd overleden. Hoe herinneren de mediaforumleden haar? In het Volkskrant Magazine stond dit weekend nog een groot interview met de Kunststof-presentatrice. Ze had een hekel aan afscheidsinterviews maar deed er nu zelf ook één. Hoe hebben zij dit gelezen? Oranje: "De dood wordt veel vaker een thema in de journalistiek"


Verschillende media, waaronder AD, NRC, NOS, ANP, gaan niet naar Lowlands als de zogenoemde 'charity fee' wordt gevraagd voor journalisten. De tien euro die journalisten moeten betalen voor een accreditatie gaat naar een goed doel. Sluit Trouw zich hierbij aan? En waarom is dit een ander geval dan als culinair journalist een restaurant recenseren en wel de volledige prijs van de maaltijd betalen?