Het Mediaforum
KRO-NCRV

Marc Josten: "Ik roep alle onderzoeksjournalisten op dit te onderzoeken"

  1. Podcastschevron right
  2. Het Mediaforumchevron right
  3. Marc Josten: "Ik roep alle onderzoeksjournalisten op dit te onderzoeken"

ma 24 april 2023

Aan tafel zitten Mireille van Ark, Marc Josten en Spraakmaker Bregje Lampe

Jostens Mediamoment gaat over een verhaal in NRC over roken in films. In vele programma's is het roken uitgeband, vanwege het 'na-aap'-effect, zegt Josten. Hij vraagt zich af waarom in vele bioscoop- en Netflixfilms het nog wel gebeurt. "Opvallend". Sponsort de tabaksindustrie dit? En is een maffiabaas zonder sigaar niet heel gek?

Het Mediamoment van Van Ark gaat over een artikel uit het Financieel Dagblad over universiteiten die worstelen met geldstromen uit de fossiele industrie. Ze hebben invloed op het academisch debat, stellen zij. Waarom haalt het nu de krant? En hoe moeten commerciële media omgaan met sponsoren?

Het door AI-gegenereerde interview met Michael Schumacher heeft geleid tot het ontslag van de hoofdredacteur van roddelblad Die Aktuelle. Excuses zijn inmiddels ook gemaakt door het blad. Is het terecht dat zo'n experimenteren tot ontslag leidt? Hoe kan je goed testen met AI als journalistiek?

Dan eindigen we dit Mediaforum met het verhaal van dit weekend: de arrestatie van Inez Weski. Ze wordt verdacht van lidmaatschap van een criminele organisatie. Wat er gebeurd is houdt de journalistiek bezig. Hoe kan je er goed over berichten zonder volledig beeld? "De schok is enorm groot en meer speculatie moet voorkomen worden", zegt Josten.