Het Mediaforum
KRO-NCRV

Gert-Jaap Hoekman: "Het lijkt mij het geen prettige redactie om te werken."

  1. Podcastschevron right
  2. Het Mediaforumchevron right
  3. Gert-Jaap Hoekman: "Het lijkt mij het geen prettige redactie om te werken."

vr 21 april 2023

Aan tafel zitten Gert-Jaap Hoekman, Elger van der Wel en Spraakmaker is Roline de Wilde.

 

Voor het mediamoment van Van der Wel hebben het over het sluiten van de nieuwsafdeling van Buzzfeed. Van der Wel “Heel Buzzfeed is een beetje het geluid uit het verleden”. Buzzfeed was een van de pioniers op het gebied van onlinejournalistiek. Waardoor lukt het ze niet om toch rendabel te zijn?

 

Voor het Mediamoment van Hoekman hebben we het over de nieuwe twee hoofdredacteuren van De Telegraaf. Nadat de benoeming bekend werd kwam snel naar buiten dat de redactieraad bezwaren tegen hen heeft. Anonieme bronnen binnen de Telegraaf zeggen onder ander tegen De Volkskrant dat de twee journalistiek te licht zouden zijn. Hoekman: “Als je op dag 0 al een dolk in je rug krijgt doordat er mailtjes gelekt worden naar De Volkskrant, zegt dat heel veel over de redactie. Het lijkt mij het geen prettige redactie om daar te werken.” Wat doe je met deze kritiek als krant?

 

Dan gaan we naar een ander Telegraaf-verhaal, namelijk de voorpagina vandaag waarop staat dat onderwijsminister Dennis Wiersma meerdere keren als een razende tegen ambtenaren tekeer is gegaan. Wiersma erkent via een woordvoerder dat hij 'te veeleisend, te scherp en soms te fel is geweest'. Hoekman: “Nogal naïef om te denken dat je met twee zinnetjes van je woordvoerder er komt..” Verwachten we politieke gevolgen?

 

Gisteren was het groot nieuws een Drentse verpleegkundige is opgepakt voor betrokkenheid bij de dood van patiënten. Er is nu nog weinig bekend over de verdere toedracht en daardoor is er veel speculatie. Van der Wel: “Ik snap de reflex van de media, maar zie daar ook ergens de ‘vertalkshowisering’ van de journalistiek in.” Moet je altijd zo dicht mogelijk bij de feiten blijven in dit soort gevallen?