De Dag
NOS

#1721 - Hoe vergaat het...NSC-minister Judith Uitermark?

  1. Podcastschevron right
  2. De Dagchevron right
  3. #1721 - Hoe vergaat het...NSC-minister Judith Uitermark?

ongeveer 5 uur geleden

Podcast De Dag zoomt sporadisch in op bewindslieden die in een moeilijke positie verkeren. Vandaag: hoe vergaat het...minister van Binnenlandse Zaken Judith Uitermark? 

Noodrecht of geen noodrecht, dat is al weken de vraag in Den Haag als het gaat over de asielmaatregelen die het kabinet wil nemen. Deze week wordt volgens premier Schoof duidelijk of de PVV bereid is om af te stappen van deze route, die het parlement buitenspel zet, én of een eventueel alternatief voor NSC dan wél te verkroppen is.

Minister van Binnenlandse Zaken Judith Uitermark van NSC speelt daarin een cruciale rol. Politiek verslaggever en NSC-watcher Nouschka van der Meijden legt in deze podcast uit waarom de positie van Uitermark nu zo belangrijk en ingewikkeld tegelijk is. Ze is het 'rechtsstatelijk geweten' van het kabinet, voor NSC een van de belangrijkste ministers, maar ook iemand die moeite heeft met de samenwerking met de PVV. Wat je ziet is dat er een constante spanning zit tussen haar idealen en de praktijk."

Reageren? Mail dedag@nos.nl

Presentatie en montage: Elisabeth Steinz

Redactie: Lieke Loman