De Dag
NOS

#1720 - Hoe Rusland invloed koopt in Moldavië

  1. Podcastschevron right
  2. De Dagchevron right
  3. #1720 - Hoe Rusland invloed koopt in Moldavië

1 dag geleden

Correspondent Christiaan Paauwe telefoneerde met een vrouw die Russische roebels op haar rekening kreeg om tegen het EU-referendum in Moldavië te stemmen.

Moldavië; het is een klein land, ingeklemd tussen Oekraïne en Roemenië, maar vanuit zowel Rusland als de EU zijn de ogen momenteel gericht op dit land. Want er waren presidentsverkiezingen en, belangrijker, er was een referendum uitgeschreven over de pro-Europese koers van Moldavië. Vooraf werd steeds duidelijk dat Rusland probeerde om de uitslag te beïnvloeden.

Correspondent Christiaan Paauwe constateert dit zelf ook. Hij hoorde uit eerste bron hoe met Russisch geld mensen worden omgekocht. In de podcast laat hij een telefoongesprek horen dat hij voerde met een vrouw die vertelt hoe zij is omgekocht en hoe de fraude in zijn werk ging.

Jan Marinus Wiersma is oud-Europarlementariër voor de PvdA en Oost-Europaspecialist. Hij volgt de ontwikkelingen in Moldavië al meer dan twintig jaar en vertelt over hoe het land omgaat met de kwetsbare positie die het inneemt. Moldavië is een oud-Sovjetstaat die zich de laatste jaren meer en meer naar Europa keerde, maar nog niet de bescherming heeft van een EU- of NAVO-lidmaatschap.

Reageren? Mail dedag@nos.nl

Presentatie en montage: Elisabeth Steinz

Redactie: Anouk Kantelberg en Ivo Talsma