Podcast

We zijn afhankelijk van Poetin: 'Komende jaren wordt onze gasafname meer dan verdubbeld'

foto: Pixabayfoto: Pixabay
  1. Nieuwschevron right
  2. We zijn afhankelijk van Poetin: 'Komende jaren wordt onze gasafname meer dan verdubbeld'

[EO] Politici hebben vaak harde woorden voor Vladimir Poetin, maar de komende jaren is Nederland in haar energiepolitiek afhankelijk van Rusland. Dat zegt journalist Wendelmoet Boersema, die een boek schreef over de rol van gas in de wereldpolitiek. "We lezen vaak over 'van gas los', maar wat we vergeten is dat we in eerste instantie meer gas nodig hebben en dat gaat ook uit Rusland komen", zegt ze in Europa Draait Door.

#55 - Totaal afhankelijk van Poetins gas, hoe gevaarlijk is dat? (En: Arend Jan over Rutte!) (S02) - Europa draait door

Met veel bombarie kondigde de Nederlandse overheid aan dat we er geen gas uit Groningen meer nodig is omdat Nederlandse huishouden gasloos worden. De intenties zijn vast nobel, maar het maakt ons land wel afhankelijk van Poetin, vertelt Boersema. "Noorwegen heeft niet zoveel gas meer en vloeibaar gas is heel duur", vertelt de Trouw-journaliste, die zelf uit Groningen komt en jarenlang als correspondent in Rusland werkte. De gasafname van Rusland richting ons land wordt de komende tien jaar zelfs meer dan verdubbeld, zegt ze.

Ook Duitsland, dat in Europa een lichtend voorbeeld wil zijn met haar 'Energiewende' maakt zich afhankelijker van Poetin. Daar wordt uit groene overwegingen juist ingezet op gas als vervanger van kolen en kernenergie.

Tijden veranderen

De animositeit van Westerse landen tegen Poetin is iets van het afgelopen decennium. In 2005 werd Poetin nog met alle egards ontvangen in Nederland en werd Rusland gezien als een betrouwbare handelspartner. "Als je nu terugkijkt, zijn wij samen met Duitsland altijd de grootste ambassadeurs en vrienden van Rusland geweest. De Nederlanders stonden voorop om de kansen voor zakendoen te grijpen", aldus Boersema. "We stonden absoluut voorop met olie en gas, maar ook de baggeraars en bouwbedrijven", vertelt ze.

In de podcast blikt historicus Arend Jan Boekestijn ook terug op het 'Omtzigt-debat' met Mark Rutte en maakt hij samen met presentator Tim de Wit zijn gebruikelijke 'rondje Europa'. Hierin wordt Servië besproken, dat inwoners van buurlanden uitnodigt om een vaccinatie te komen halen.

Check de podcast in je favoriete podcastapp of via de site van Radio 1. Het boek van Wendelmoet Boersma, 'Gronings goud. Over de macht van het gas en de rol van Rusland' is nu te koop bij de betere boekhandel.

Download de NPO Radio 1-app

Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.

Ster advertentie
Ster advertentie