Hamsters helpen om oorzaken van chronische coronaklachten te vinden
- Nieuws
- Hamsters helpen om oorzaken van chronische coronaklachten te vinden
[EO] De meeste coronapatiënten zijn na een paar weken wel weer hersteld, maar bij een kleine groep blijven klachten als vermoeidheid en reuk- en smaakverlies aanhouden. De reden bij sommigen: ze zijn nog altijd geïnfecteerd. Viroloog Marion Koopmans vertelt in de podcast Virusfeiten hoe wetenschappers hierachter kwamen met behulp van hamsters.
#5 - Hamsters helpen bij opsporing oorzaak chronische covidklachten - Virusfeiten
Wetenschappers gingen bij mensen met langdurig reuk- en smaakverlies wat dieper 'graven' dan de neusgaten, vertelt Koopmans: "Een beetje onsmakelijk, maar ze gingen echt raggen en kijken: wat haal je eruit. Daar zaten cellen bij uit het zenuwstelsel wat zorgt voor de reuk, en die bleken geïnfecteerd te zijn."
Ditzelfde is vervolgens nagebootst in hamsters. Koopmans: "Daar vonden ze dat het virus via dat reukorgaantje verder de hersenen in kan. Vervolgens zijn ze naar patiënten gegaan die maandenlang klachten hadden en daar vonden ze virus in dezelfde hersencellen."
Deze langdurige infectie kan naast reuk- en smaakverlies ook leiden tot bijvoorbeeld vermoeidheid en een verminderd concentratievermogen.
Cornflakes
Om erachter te komen dat de hamsters reukvermogen verloren, werden cornflakes gebruikt. "Die cornflakes werden verstopt en ze hebben de tijd gemeten hoe lang die hamsters erover deden om het te vinden. De dieren die geïnfecteerd waren vonden het niet meer en de andere dieren wel. Heel creatief gedaan."
Virusfeiten
In Virusfeiten praat Tijs van den Brink wekelijks met OMT-leden Diederik Gommers en Marion Koopmans over het coronavirus. De podcast is te beluisteren op de website van Radio 1, via de app, maar ook via platforms als Apple podcasts en Spotify.