Racistische Whatsappstickers: 'Je lacht er wel om, maar je weet dat het niet kan'
- Nieuws
- Racistische Whatsappstickers: 'Je lacht er wel om, maar je weet dat het niet kan'
Vorige maand ontstond er ophef rondom het gebruik van racistische 'stickers' in Whatsappgroepen van de politieke jongerenorganisaties JOVD en JFVD. In deze nieuwe podcastaflevering duikt de redactie van Alicante in de wereld van de Whatsappstickers, om te achterhalen waar de populariteit van deze controversiële afbeeldingen vandaan komt.
#13 - Racistische Whatsappstickers, een snuivende Anne Frank en een boze boomer - Alledaagse Vragen
Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.
WhatsApp-stickers (zelfgemaakte digitale afbeeldingen, ook wel memes genoemd) zijn eigenlijk kleine plaatjes over allerlei onderwerpen die via WhatsApp gedeeld kunnen worden. Stickers kunnen door gebruikers zelf gemaakt worden via verschillende apps, en zijn vooral populair onder jongeren.
Na het maken van een sticker, ongeacht wat er op wordt afgebeeld, kan je deze uploaden op WhatsApp. Hierna zijn de stickers vogelvrij en kunnen ze door iedereen gezien en gedeeld worden.
Ophef
Tijdschrift HP/De Tijd onthulde in mei het gebruik van racistische en antisemitische Whatsapp stickers in de groepsapps van JOVD en JFVD. Het nieuws werd landelijk opgepakt en de verbazing over de stickers was groot.
Ton F. van Dijk, schrijver van dat artikel, geeft het volgende aan: "Al is het vijftien jaar later, een screenshot van zo een afbeelding, kan zorgen voor heel voor problemen." Zo werden drie leden van de jongerentak van FVD onlangs geroyeerd.
Studenten en jongeren
Het gebruik van de stickers beperkt zich niet tot politieke kringen. Veel jongeren en studenten maken ook gebruik van de stickers. 80 procent van de jongeren zit in een massale WhatsApp-groep waarin zulke content veelvoudig voorkomt, legt Michiel Kalverda, expert op het gebied van mediawijsheid, uit.
"Jongeren hebben vaak niet door wat de consequenties zijn van zulke afbeeldingen verspreiden. Het lijkt een beetje op het schoolplein van vroeger. Wie choqueert het hardst? Wie krijgt de meeste aandacht? Het is iets van alle tijden, alleen is het schoolplein nu een WhatsAppgroep."
Wat is Alicante?
Dit is een bijdrage van het nieuwe NPO Radio1-collectief Alicante. De verhalen die deze redactie maakt kunnen op alle NPO Radio1-kanalen verschijnen. Online, live op de radio, op social media en als podcast. Onderzoekende, spannende en soms brutale journalistieke verhalen, van heel dichtbij tot ver van je bed.
Kortom, spraakmakende jonge journalistiek van NPO Radio 1! Heb jij een onderwerp of een verhaal waar Alicante in moet duiken? Stuur ons dan nu een bericht via Instagram (@NPORadio1) of mail naar alicante@radio1.nl.