Belasting betalen is voor de dommen
- Nieuws
- Belasting betalen is voor de dommen
Ooit is Kees Boonman uitgelegd dat wie veel belasting betaalt, veel verdient en dus niet moet zeuren. Maar zo langzamerhand denkt de politiek commentator toch dat het gezegde ´belasting betalen is voor de dommen´ meer klopt. Boonman: "Tijd voor een parlementaire enquête."
`Leuker kunnen we het niet maken`, zo verkoopt de Belastingdienst het eigen optreden. Inderdaad, het klopt, vaak is de Belastingdienst niet écht leuk. Ik ken mensen die nog liever de kinderen de deur uit doen, dan een kinderopvangtoeslag aanvragen, zo ingewikkeld is dat.
Er is al jaren een politieke discussie over het toeslagencircus, maar het systeem eenvoudiger maken, zie ik ook nu weer niet in het Regeerakkoord staan. Toeslagen zijn nodig omdat iemand te weinig verdient, of omdat een sociale uitkering te laag is. Dus denk ik altijd: verhoog de lonen en de uitkeringen eindelijk eens met een percentage dat hout snijdt.
Maar ik word er altijd op gewezen dat deze opvatting te oplossingsgericht is en daarom onuitvoerbaar. De Belastingdienst heeft overigens het begrip leuk inmiddels aangepast. Klik de site van de Belastingdienst aan en je leest dat ambtenaren graag willen helpen “want er is meer leuks te doen”.
Nu maak ik mij zelf geen illusie. Ik heb bij de Inspectie wel eens het voorstel gedaan op grond van mijn aangifte het op een akkoordje-te-gooien, omdat al die grote bedrijven dat ook doen, maar het werd niet ontvankelijk verklaard. Ik ben sowieso al jaren de draad kwijt als het gaat over de belastingen. Afgelopen week weer zei premier Rutte dat het verlagen van de dividendbelasting – en ook de winstbelasting- ons voorspoed en geluk gaat brengen. Waar hij dat op baseert, kon hij nog niet melden, maar dat komt, staat vast.
Gini coëfficiënt
Zo schiet mij plots de discussie, een paar jaar geleden in de Tweede Kamer, tussen Jesse Klaver en Diederik Samsom te binnen. Ging over de Gini coëfficiënt. Dat is een ingewikkelde rekenmethode, die aangeeft of er sprake is van inkomensongelijkheid. Iedereen ziet elke dag, ook hier in Nederland, dat sommigen heel veel hebben, en velen heel weinig. Maar toen de PvdA in de regering zat, zag Samsom dat in elk geval niet.
Belasting betaal je naar draagkracht en heb je profijt van diensten die de overheid levert, dan komt het profijtbeginsel om te hoek kijken. Zo simpel is ons stelsel. Maar het belastingklimaat is aan het veranderen. De sterkste schouders liggen in de zon op de Caraïben, en wie betaalt voor het profijt, brengt de kosten onder bij de aftrekposten.
Het wordt tijd dat de bezem er door gaat. Genoeg vragen ook voor een parlementaire enquête. Hoe zit het met dat toeslagencircus. Waarom worden belastingparadijzen mede aangestuurd vanaf de Zuidas. Wat verstaat de politiek onder het begrip belastingmoraal?
Ik ben benieuwd naar het eerste optreden deze week van de nieuwe bewindslieden op het Ministerie van Financiën.
Kees Boonman, politiek commentator EenVandaag en presentator van het radioprogramma Kamerbreed
Bijschrift foto (boven)
Op het Plein in Den Haag is een 'paradijs' gecreëerd, compleet met palmbomen en strandstoelen, waar Kamerleden een petitie krijgen aangeboden. Hiermee voert Oxfam Novib actie tegen de vestiging van Nederlandse banken in belastingparadijzen, om mogelijk de belasting te ontduiken