Wetenschap & Techniek
NTR

Als het universum eindigt, hoe ziet dat er dan uit?

foto: NASA/ESAfoto: NASA/ESA
  1. Nieuwschevron right
  2. Als het universum eindigt, hoe ziet dat er dan uit?

Wordt het de hittedood? Klapt het heelal uit elkaar, of stort het juist ineen? Of is het plotseling verdwenen? In R.I.P. Heelal - Over het einde van het universum verkent natuurkundige Ans Hekkenberg de verschillende manieren waarop het universum uiteindelijk zal ophouden te bestaan.

"Alle mooie dingen die wij bedenken en maken – kunst, wetenschap, literatuur, de hele mikmak – zijn gedoemd om binnenkort weer te verdwijnen." Deze opbeurende woorden vormen de tweede zin in het boek R.I.P. Heelal, waarover schrijver Ans Hekkenberg vertelde bij Focus Radio.

Opgeslurpt of diepgevroren

Maar gelukkig duurt dat nog een tijdje. Miljarden en miljarden jaren, tot lang nadat de mens is uitgestorven. Met uitzondering van één scenario, The Big Slurp. In dat scenario kan het universum van het ene op het andere moment ophouden te bestaan, omdat een soort kosmische disbalans opeens wordt hersteld. Maar het voordeel daarvan is dan weer dat we er helemaal niets van zullen merken, omdat het met de snelheid van het licht gebeurt.

Het meest waarschijnlijke scenario is volgens wetenschappers The Big Freeze, waarbij langzaam alle materie en energie zich geheel gelijkmatig verspreidt. Een heel saaie situatie waarin alle energie en materie geheel gelijkmatig is verdeeld. Daardoor is niets meer mogelijk: leven, beweging, zelfs de tijd houdt op te bestaan.

In haar boek zet Hekkenberg nog meer scenario's op een rijtje, van een heelal dat uit elkaar spat, juist ineenstort of steeds opnieuw ontstaat. Maar de meest fascinerende mogelijkheid bewaart ze tot het einde. Want misschien gaat de mens er wel in slagen om zelf een heel nieuw universum te scheppen. Of beter: om het geboren te laten worden.

Baby-universum

De truc zou zijn om een soort vacuüm-bubbel te laten ontstaan. Dat is onder normale omstandigheden een levensgevaarlijk ding dat de natuurwetten op zijn kop zet en alles wegvaagt. Maar als het onder de juiste omstandigheden ontstaat, kan het zorgen voor het ontstaan van een baby-universum, waarin de hele evolutie weer opnieuw zou kunnen beginnen.

Naar de grenzen van het heelal

Hoe is het universum ontstaan, en ons zonnestelsel? En bestaat er nu buitenaards leven of niet? NPO Focus zet de grote vragen rond het heelal op een rijtje.

'R.I.P. Heelal- Over het einde van het universum' van Ans Hekkenberg is deze week verschenen bij uitgeverij New Scientist.

NPO Radio 1 houdt je dagelijks op de hoogte over de laatste ontwikkelingen in de wetenschap

Dagelijks tussen 17.00 en 18.30 uur in Nieuws en Co
Iedere werkdag van 02.00 tot 04.00 uur in Focus
En wanneer je maar wil in podcast Focus Wetenschap

Ster advertentie
Ster advertentie