Zorgen over hersenchip Musk: 'Risico dat die data worden verzameld en verkocht'
- Nieuws
- Zorgen over hersenchip Musk: 'Risico dat die data worden verzameld en verkocht'
Neuralink, een van de bedrijven van Elon Musk, heeft in de Verenigde Staten goedkeuring gekregen om een hersenchip te ontwikkelen voor commercieel gebruik. Dat kan mensen met een beperking helpen, maar is het verstandig om het in een gezond brein te implanteren? "Al die data worden verzameld en verkocht. Dat risico loop je ook met zo’n hersenchip", reageert Sjors Lighart, onderzoeker bij Willem Pompe Instituut voor strafrechtwetenschappen, bij Spraakmakers.
Stand.nl: Een hersenimplantaat hoort niet in een gezond mens
De hersenchip kent zowel positieve als negatieve kanten. Bij ziektes als ALS en Parkinson of als iemand een dwarslaesie heeft, kan het ervoor zorgen dat ze weer controle krijgen over hun lichaam. Maar de chip zou commercieel ingezet gaan worden, wat betekent dat gezonde breinen er ook mee geïmplanteerd kunnen worden. Dat kan gevaarlijk zijn, zegt Lighart. "We hebben het over een gezond brein. Mogen we daarin gaan knoeien met techniek?"
'Heel riskant'
Lighart benadruk dat iedereen "de baas" is over hun lichaam. "Als jij het wil, mag je je mentale capaciteiten motiveren. In de toekomst kun je dat misschien ook doen met een neurochip", aldus de onderzoeker. "Het is heel riskant met een commercieel bedrijf. Bij de universiteit en wetenschap wordt het gecontroleerd en gereguleerd. Als je dit buiten de wetenschap om gaat ontwikkelen, zijn er heel andere belangen mee gemoeid, vooral financieel."
Logische ontwikkeling
Techspecialist Ben van den Burg kijkt er anders tegenaan. "Ik vind het een logische ontwikkeling", zegt hij. "Het concept is dat we als we een chip hebben, we verbonden zijn en dan is die communicatieruis weg. Dat is conceptueel interessant." Toch moeten we volgens Van den Burg voorzichtig hiermee omgaan. "Er zijn genoeg problemen in de gezondheidszorg. Het is ook de verhouding waar je je geld en tijd in stopt." Bovendien "vertrouwt" de techspecialist Musk niet. "Ik ga ervan uit dat het goed is. Maar het is wel een gevaar."
Klassiek reflex
Rudy van Belkom, van stichting Toekomstbeeld der Techniek, onderstreept dat de techniek nog niet zover is. De zorgen over de chip snapt Van Belkom. "Dit is wel een klassiek reflex. Als er nieuwe technologie komt, is er een halleluja-instelling. En dan gaat mis en zakt dat weg. Vaak zie je dat het ergens in het midden weer stabiliseert en gemeengoed wordt." Daarnaast is het de vraag of we Musk "achter de knoppen" willen hebben zitten. "Idealiter hebben we dit gesprek als samenleving voordat dit wordt toegepast. We gaan er pas over nadenken als het een keer misgaat."
'Druk op de knop'
Volgens Van Belkom is de "geest uit de fles" en moeten we er als samenleving over discussiëren. Luisteraar Marijke is "helemaal voor" als iemand ziek is. "Maar als je gezond bent en niets mankeert, moet je het niet doen. Dat is gevaarlijk. In die implantaat kan van alles zitten." Ook beller Jos van Eindhoven is sceptisch: "Dit gaat een stap verder en daar word ik bang van. Dadelijk is het een druk op de knop vanuit Silicon Valley en worden we geüpdatet."
KRO-NCRV
Bij KRO-NCRV geloven we dat de samenleving rechtvaardiger, eerlijker, groener en liever kan.
Maak morgen mee, KRO-NCRV.