Wetenschap & Techniek
NOSNTR

Landbouw Indianen verdween razendsnel na komst Columbus

foto: NPO Radio 1foto: NPO Radio 1
  1. Nieuwschevron right
  2. Landbouw Indianen verdween razendsnel na komst Columbus

Christopher Columbus had nauwelijks voet aan land gezet in Amerika, of de inheemse landbouwcultuur kwam ten einde. Dat blijkt niet uit geschiedenisboeken, maar uit nieuwe bodemmonsters. Bodemarcheoloog Menno Hoogland sprak erover in Nieuws en Co.

Nieuw onderzoek: Landbouwcultuur oorspronkelijke bevolking verdween vrijwel meteen na aankomst Colum

Rond het jaar 1500 was het afgelopen met specifieke landbouwmethoden die de inheemse bevolking er al eeuwen op nahield. Koud acht jaar nadat Columbus met zijn mannen voet aan land zette op Hispaniola, het eiland dat tegenwoordig bestaat uit Haïti en de Dominicaanse Republiek.

Het was al bekend dat de aankomst van de Europese kolonisten voor het inheemse bevolking het begin was een eeuwenlange periode van onderdrukking, slavernij en sterfte door ziekten. Dit nieuwe onderzoek laat zien hoe snel dat proces op gang kwam.

Een gat in de grond als tijdmachine

De bodemarcheologen boorden gaten van tweeënhalve meter diep in het rivierbed in de Cibao Vallei. Uit de verschillende bodemlagen die je dan tegenkomt, kun je afleiden welke begroeiing er in de verschillende perioden moet zijn geweest. Hoe dieper je graaft, hoe verder je teruggaat in de tijd.

Zo vindt je bijvoorbeeld veel koolstof in de bodemlagen van voor 1500. Dat is een indicatie dat de Indianen het regenwoud afbrandden om ruimte te maken voor landbouw. Dit typische bodemgebruik kwam in 1500 tot een abrupt einde. Er verschijnen schimmels op verrot hout, een teken dat de bevolking hun nederzettingen niet langer onderhield. De jungle kreeg weer de overhand, waarschijnlijk omdat de inheemse bevolking werd verdreven, vermoord of gevangen.

Nexus 1492

In de lagen van nog weer 50 jaar later, rond 1550, zie je weer de overblijfselen verschijnen van de gewassen die de kolonisten gingen verbouwen: tomaten, zoete aardappelen. De Europeanen namen de verwaarloosde landbouwgronden toen dus weer in gebruik.

Dit onderzoek maakt deel uit van het zogenoemde Nexus1492-project, dat met behulp van nieuwe onderzoekstechnieken de geschiedenis van het Caribische gebied in kaart brengt – en daar nieuw licht op werpt.

Dit artikel is verzorgd door de wetenschapsredactie van NPO Focus.

NPO Radio 1 houdt je dagelijks op de hoogte over de laatste ontwikkelingen in de wetenschap

Maandag t/m vrijdag rond 16.20 uur in Nieuws en Co
Iedere dinsdag- op woensdagnacht van 02.00 tot 06.00 uur in Focus
En wanneer je maar wilt in de podcast Focus Wetenschap

Ster advertentie
Ster advertentie