Natuurkundige Cees Dekker krijgt 40 miljoen voor baanbrekend onderzoek: 'Ik speel voor God'
- Nieuws
- Natuurkundige Cees Dekker krijgt 40 miljoen voor baanbrekend onderzoek: 'Ik speel voor God'
Hoogleraar Cees Dekker krijgt 40 miljoen euro om onderzoek te doen naar het creëren van leven in een lab. "Ik voel de verantwoordelijkheid om voor God te spelen", vertelt hij in De Ongelooflijke Podcast. Een spannende stap voor een christelijke wetenschapper.
#195 - Baanbrekend onderzoek naar het ontstaan van leven, gaat christelijke wetenschapper Cees Dekker voor God spelen? - De Ongelooflijke Podcast
Wetenschappers ontdekten van alles over de geschiedenis van de aarde, maar hoe leven ontstond nog niet, vertelt Dekker. "We weten wat de bouwstenen zijn maar hoe die evolueren naar iets levends, van molecuul naar cel, dat is echt een mysterie." Met zijn team wil Dekker in een lab door middel van die bouwstenen zelf een levende cel maken. "Een molecuul leeft niet, maar heel veel moleculen samen kunnen een levende cel vormen. Dat willen we onderzoeken."
Bestaan van God ontkracht?
Veel religieuze mensen zien in het ontstaan van leven de hand van God. Als leven echter in een lab kan ontstaan, wordt daarmee dan niet het bestaan van God definitief ontkracht? Dekker, die bekend staat als een prominent christelijke wetenschapper, denkt van niet: "God is het almachtige die alles in zijn hand heeft. Die achter de oerknal zit, achter het leven, achter de evolutie. Hij doet het op manieren die ik niet doorzie met mijn simpele, wetenschappelijke methoden."
Hij is sowieso kritisch op die manier van geloven: "Je moet je geloof niet baseren op een gat in de kennis. Dan zeg je: 'je kunt een hoop verklaren, maar gelukkig nog niet hoe het leven is ontstaan, daar hebben we God nog voor nodig'. Ik vind het echt jammer als je zo naar God kijkt."
Maar in de Bijbel staat toch dat God de aarde in zes dagen schiep? Ja, maar de tekst is niet bedoeld om letterlijk genomen te worden, vindt Dekker. "Het verhaal heeft heel veel zeggingskracht, maar het is geen natuurwetenschappelijke tekst", vindt hij. Theoloog Stefan Paas, vaste gast in de Ongelooflijke Podcast, promoveerde overigens op deze teksten. Volgens hem is het letterlijk lezen van het scheppingsverhaal een relatief modern verschijnsel: "De oude kerkvaders lazen het helemaal niet zo."
Abonneer je op onze wekelijkse nieuwsbrief!
Elke zaterdag het beste van NPO Radio 1 in jouw mailbox.