Wetenschap & Techniek
NOS

Waar is een ruimtewandeling door burgers goed voor?

foto: AFPfoto: AFP
  1. Nieuwschevron right
  2. Waar is een ruimtewandeling door burgers goed voor?

Twee burgers die een wandeling maken door de ruimte; het is de eerste commerciële ruimtewandeling ooit. Tenminste, als alles goed gaat, want ook ruimtevaartexperts vinden het gevaarlijk. Astronautentrainer, Mindy Howard, legt in NOS Met het Oog op Morgen uit wat het nut van deze riskante onderneming is en waarom juist vrouwen geschikt zijn voor ruimtereizen.

Video niet beschikbaar

Nieuw ruimtepak

Als het goed is, zweven er morgen twee gewone mensen door de ruimte op 1400 kilometer van de aarde. Dat is erg gevaarlijk, vertelt Howard. "Ze gaan een nieuw ruimtepak van SpaceX proberen en met verschillende draaibewegingen kijken hoe soepel het is. Eigenlijk willen ze maar met twee mensen naar buiten, maar in principe moeten alle vier zo'n ruimtepak hebben, omdat ze worden blootgesteld aan de vacuüm van de ruimte. Dus dat is heel spannend."

Volgens Howard is deze ruimtereis deels entertainment, maar ook wetenschap. "Ze worden allemaal gemeten. Hun biometrische data wordt allemaal doorgegeven. Er zijn veel dingen die die mis kunnen gaan, maar als ze dit goed kunnen doen, kunnen ze doorgaan. Verder met de ontwikkeling van SpaceX, en verder in de ruimte naar Mars."

Vrouwen in de ruimte

Howard is CEO van Cosmic Girls - want vrouwen zijn volgens haar geschikter voor ruimtereizen dan mannen. Toch zijn ze nog flink ondervertegenwoordigd. Slechts 12 procent is vrouw. "Ook als je praat over commerciële redenen, gebruiken vrouwen veel minder zuurstof, voedsel en ze zweten minder. Ze zijn eigenlijk goedkoper."

Ster advertentie
Ster advertentie